Lägenheten i centrala Ulricehamn där dramat utspelade sig i höstas.
Lägenheten i centrala Ulricehamn där dramat utspelade sig i höstas. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Man i 20-årsåldern frias för dubbeldråp – högg ihjäl två män vid inbrott

En man som hösten 2022 dödade två män som brutit sig in i hans lägenhet frias för dråp, meddelar Borås tingsrätt.


Fakta: Detta har hänt

Natten till den 14 september 2022 klättrade två unga män upp till en balkong på andra våningen i ett flerfamiljshus i centrala Ulricehamn.

De krossade rutan till balkongdörren och tog sig in i lägenheten. Lägenhetsinnehavaren, en man i 20-årsåldern, hade dock beväpnat sig med en kniv och dödade de båda männen.

Mannen var inledningsvis misstänkt för två fall av mord, men inför åtalet ändrade åklagaren rubriceringen till dråp. Enligt åtalet är misstankarna i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Två andra personer som befann sig utanför lägenheten åtalades misstänkta för försök till grovt rån och rån. En ytterligare person åtalades för medhjälp till försök till grovt rån alternativt grovt skyddande av brottsling.

Lägenhetsinnehavaren åtalades utöver dråpmisstankarna även för narkotikabrott, sedan polisen hittat 13,8 gram kokain och 2,66 gram cannabisharts som han kastat ut från lägenheten.

Tingsrätten bedömer att mannen agerade i nödvärn.

Enligt åklagaren ligger en konflikt om narkotikahandeln i Ulricehamn bakom dramat som utspelade sig en natt i mitten av september förra året.

Två unga män klättrade då upp till en balkong på andra våningen i ett flerfamiljshus i centrala Ulricehamn. Samtidigt försökte ytterligare personer ta sig in i lägenheten via trapphuset.

Sedan de båda männen krossat rutan till balkongdörren och tagit sig in i lägenheten uppstod ett tumult som slutade med att båda dödades.

Lägenhetsinnehavaren, som beväpnat sig med en kniv, misstänktes först för mord men åtalades senare för två fall av dråp. Han har erkänt att han dödat de båda männen, men hävdar att han agerat i nödvärn.

Åklagaren begärde under rättegången att mannen skulle dömas till sju års fängelse. Lägenhetsinnehavaren, en man i 20-årsåldern, släpptes dock senare ur häktet i väntan på dom.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!