Två EU-medborgare har gripits misstänkta för att ha flugit en drönare vid ett skyddsobjekt i Luleå. Arkivbild.
Två EU-medborgare har gripits misstänkta för att ha flugit en drönare vid ett skyddsobjekt i Luleå. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Drönare flögs över skyddsobjekt – två anhållna

Två män har anhållits misstänkta för brott mot skyddslagen efter att en drönare flugit över ett skyddsobjekt i Luleå, rapporterar flera medier.


— Jag kan bekräfta att de är EU-medborgare. De är inte hörda med försvarare ännu utan det kommer göras under morgondagen (tisdagen). Det pågår utredningsåtgärder, säger jouråklagare Moa Ejnerstrand till TV4 Nyheterna.

För närvarande pågår en stor flygövning i Luleå där flera nationer deltar, och på tisdagen inleds ett toppmöte mellan EU och USA, där den amerikanske utrikesministern Antony Blinken deltar.

Moa Ejnerstrand säger till SVT Norrbotten att hon inte vill kommentera om man misstänker en koppling mellan drönarflygningen och toppmötet eller flygövningen.

TT
/
EU
/
SVT
/
USA
Senaste nytt

Höga odds för upptäckter om rymdens mysterier

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

1 timme sedan
En biologilektion på en gymnasieskola i Uppsala spårade ur i november förra året. Läraren tappade helt kontrollen över den stökiga lektionen och det slutade med att han sparkade en elev i skrevet.

Nedåt i Tokyo och Hongkong

1 timme sedan
Det var nedåt i öppningen på börserna i Tokyo och Hongkong i tisdagens handel, drygt en procent ner för de tre ledande indexen.

Läkemedelsverket vill styra upp kontroll av CBD

1 timme sedan
Läkemedelsverket vill se bättre myndighetssamverkan kring kontrollen av produkter med låg THC-halt, enligt ett pressmeddelande.

Miljoner ankor vaccineras mot fågelinfluensa

2 timmar sedan
Frankrike har inlett arbetet med att vaccinera miljontals ankor mot fågelinfluensan. Detta med förhoppning om att undvika masslakt vilket industrin tvingats till de senaste åren.

Omröstning kan försvaga USA:s talman

3 timmar sedan
Talmannen i USA:s representanthus, republikanen Kevin McCarthy, utmanas av en av de mest hårdföra Trumpanhängarna i sitt eget parti. Kongressledamoten Matt Gaetz har lämnat in en begäran om att kongressen ska rösta om att avsätta talmannen, rapporterar amerikanska medier.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.