Regeringen vill inte ha villkorlig frigivning som huvudregel för fängelsedömda. Arkivbild.
Regeringen vill inte ha villkorlig frigivning som huvudregel för fängelsedömda. Arkivbild. - Foto: Caisa Rasmussen / TT

Regeringen vill slopa villkorlig frigivning

Regeringen har tagit ett första steg mot att slopa villkorlig frigivning. Förslaget är ett av flera straffskärpningar som nu ska utredas, meddelar regeringen.


Fakta: Regeringens utökade direktiv

1. Villkorlig frigivning som huvudregel inte ska beviljas. I de fall det beviljas på grund av gott uppförande ska det tidigast ske efter tre fjärdedelar av strafftiden.

2. Rymningar ska kriminaliseras. Det gäller både rymning från fängelse­straff, från sluten ungdomsvård på Sis-hem, från häkte och från Migrations­verkets förvar.

3. En ny tidsobestämd frihets­berövande påföljd, så kallad förvaringsdom ska införas. Påföljden ska användas mot särskilt samhälls­farliga brottslingar, exempelvis återfalls­benägna grova sexual­brottslingar.

4. Reglerna kring prövotid efter villkorlig frigivning ska göras om. Det ska säkerställa att den dömde kan bli föremål för övervakning och återfalls­förebyggande insatser under tillräckligt lång tid.

5. Återfalls­regleringen ska skärpas, så att återfall i brott ska leda till strängare straff i betydligt fler fall än i dag.

6. Utredningen om en ny påföljd i form av vistelse­förbud ska utökas och skärpas. Det handlar bland annat om straffet för att bryta mot vistelse­förbudet.

7. Möjligheten till permission ska begränsas, till exempel när det gäller personer som är aktiva i kriminella nätverk.

Villkorlig frigivning innebär att personer som döms till fängelse släpps ut efter två tredjedelar av strafftiden, med en fortsatt prövotid under den resterande tiden.

I dag är det huvudregel vid fängelsestraff, men det ska nu ändras, skriver regeringen och Sverigedemokraterna i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Enligt förslaget ska villkorlig frigivning fortsatt kunna tillämpas i särskilda fall om en intagen visar gott uppförande, men då först efter tre fjärdedelar av strafftiden.

"Omläggningen som vi just nu gör innebär ett grund­läggande perspektiv­skifte – från ett historiskt fokus på gärnings­mannen till fokus på brottsoffer och samhällets skydd", skriver de fyra partierna.

Förslaget är ett av flera tilläggsdirektiv i en redan pågående utredning som den förra S-regeringen tillsatte.

Utredningen ska nu även lämna förslag om en ny påföljd, så kallad förvaringsdom. Straffet finns i dag i både Norge och Danmark och innebär att en dömd person inte får något fastställd datum för frigivning.

Förvaringsdomar ska enligt Tidöpartierna utdömas till personer som utgör en samhällsfara där det finns hög risk för återfall – exempelvis grov våldtäkt mot barn.

Enligt Sveriges Radio Ekot ska utredningen presenteras i juli 2024.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu kommer stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier ser ut att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer, men säger att förslaget behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.