Kirurgen Paolo Macchiarini på väg in i rättssalen under förhandlingen i Svea hovrätt i april. Arkivbild.
Kirurgen Paolo Macchiarini på väg in i rättssalen under förhandlingen i Svea hovrätt i april. Arkivbild. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Kirurgen Macchiarini döms till fängelse

Svea hovrätt skärper straffet för Paolo Macchiarini. Kirurgen döms för tre fall av grov misshandel till fängelse i två år och sex månader.


Fakta: De tre patienterna

Patient 1:

En 36-årig man bosatt på Island med en sällsynt form av cancer i luftstrupen. Alla behandlingsmöjligheter anses uttömda. En transplantation med en syntetisk luftstrupe görs sommaren 2011. Mannen avlider i januari 2014. Obduktionen visar att plaststrupen då sitter nästan helt löst, och att den omges av död vävnad, varig vätska och svamp.

Patient 2:

En 30-årig man från USA med cancer i luftstrupen, vars allmäntillstånd bedöms som gott vid inskrivning på KS får en syntetisk luftstrupe inopererat i november 2011. I mars 2012 – 16 veckor efter transplantationen – avlider mannen plötsligt. Ingen information om dödsorsaken finns i KS journaler.

Patient 3:

En ung kvinna från Turkiet får en syntetisk luftstrupe inopererad sommaren 2012. Kvinnan har skadat luftstrupen i samband med en handsvettsoperation. Hennes tillstånd bedöms som stabilt inför operationen. Svåra komplikationer tillstöter. Under åren som följer görs nära 200 kirurgiska ingrepp. Kvinnan vårdas senare i USA där hon avlider 2017, 26 år gammal.

Källa: Utredningen “Fallet Macchiarini” av Kjell Asplund, professor emeritus i medicin.

Det var under 2011 och 2012 som Paolo Macchiarini utförde ingrepp på Karolinska universitetssjukhuset i Solna där tre patienter fick syntetiska luftstrupar inopererade. Alla tre drabbades av svåra komplikationer och avled.

Innan den första patienten, en 36-årig man, genomgick operationen hade metoden aldrig tidigare tillämpats på vare sig djur eller människa.

Inte fråga om nödsituationer

Paolo Macchiarinis ingrepp har inte överensstämt med vetenskap och beprövad erfarenhet, enligt både tingsrätten och hovrätten. Överåklagare Mikael Björk är nöjd.

— Jag konstaterar att hovrätten i huvudsak bifaller våra yrkanden. Det som har varit väsentligt för oss är att få svar på frågan vad man får göra med svårt sjuka patienter inom sjukvården och det som den åtalade har gjort har varit brottsliga handlingar, säger han till TT.

Hovrätten har, till skillnad från tingsrätten, kommit fram till att det inte var fråga om nödsituationer när ingreppen på den första och den andra patienten, en 36-årig man och en 30-årig man, gjordes.

Utredningen talar för att de hade kunnat leva under en inte obetydlig tid utan ingreppen, enligt hovrätten. När det gäller det tredje ingreppet – på en ung kvinna från Turkiet – är hovrättens bedömning att det rörde sig om en nödsituation.

Oförsvarliga ingrepp

Detta eftersom kvinnan drabbats av mycket allvarliga komplikationer vid en förberedande operation på Karolinska sjukhuset. Vid tiden för operationen av den syntetiska luftstrupen bedömdes kvinnans tillstånd som akut livshotande.

Men trots detta var ingreppet oförsvarligt, enligt hovrätten.

"Vi har ansett att utrymmet för att med stöd av nödbestämmelsen utföra obeprövade ingrepp på människor i strid med de regelverk som finns för sjukvård och forskning måste vara mycket begränsat," säger rättens ordförande, hovrättsrådet Maria Hölcke i ett skriftligt uttalande.

Ingreppen på de två första patienterna hade enligt hovrätten varit "oförsvarliga", även om nödsituationer förelegat.

Åklagaren argumenterade för att Paolo Macchiarini agerat med likgiltighet i första och i de andra med insiktsuppsåt, vilket ligger närmare ett avsiktsuppsåt. Åklagarsidan hade argumenterat för fyra års fängelse men enligt Mikael Björk kommer han inte att verka för en överklagan.

— Det är bara riksåklagare som kan överklaga till Högsta domstolen men jag ser ingen anledning att verka för det, säger han.

Så lever Paolo Macchiarinis exflickvän Benita Alexander idag

"Var likgiltig"

Macchiarini, skriver hovrätten i sin dom, insåg riskerna. Han var, även om han hoppades att ingreppen skulle fungera, likgiltig inför vad som stod på spel.

"Vid uppsåtsbedömningen har vi lagt vikt vid att det inte rört sig om några impulshandlingar utan om planerade ingrepp och att det därmed har funnits utrymme för överväganden", skriver Maria Hölcke.

"Det går i sammanhanget inte", skriver domstolen, "att bortse från att Paolo Macchiarini tycks ha haft ett stort eget intresse av att transplantationerna blev av" och därför framställde patienterna som mer sjuka och metoden som mer beprövad än den egentligen var.

Paolo Macchiarini idag: Allt om hans fru, barn och straff

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!