Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok vid en pressträff under politikerveckan i Almedalen.
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok vid en pressträff under politikerveckan i Almedalen. - Foto: Adam Ihse/TT

C: Mer av skolpengen till utsatta elever

Centerpartiet vill göra om skolpengen. Mer av den ska gå till elever i socioekonomiskt svaga områden och till glesbygden. En "grundplatta" av pengen ska också vara statlig.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

— Där det finns tydliga socioekonomiska skillnader måste barn få bättre förutsättningar. Det behöver inte bara handla om förorten, utan vi ser stora skillnader mellan brukskommuner och storstadskommuner, säger Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok i Almedalen.

Centerpartiet håller på att lägga om delar av sin skolpolitik. Ett förslag som partiet lyft fram är att göra om den så kallade skolpengen – det bidrag som delas ut per elev till skolhuvudmän.

"En grundplatta"

C föreslår nu i stället att skolor, såväl friskolor som kommunala, förses med en statlig grundpeng per skola. Den ska utgöra ”en stabil grundplatta”, enligt partiet.

Utöver grundpengen ska en större ”kommunal elevpeng” fortfarande finnas kvar och baseras per elev och beräknas utifrån faktorer som socioekonomi och gleshet, enligt förslaget.

Modellen innebär att friskolor kommer att få mindre pengar än kommunala skolor.

— Vi har presenterat ett förslag som innebär att den som tar större ansvar får också en större del av budgeten, säger Demirok.

Inget stopp för vinster

Centern vill också att andra statliga bidrag till skolan ska göras om till ett slags ”sektorsbidrag”. I dag gynnar de riktade statsbidrag som skolorna tar del av stora huvudmän, enligt partiet, och om de görs om skulle finansieringen bli mer likvärdig.

— Regeringen är välkommen att ta vid, säger Demirok.

Han är inte beredd att fullt ut se över ett stopp för vinstutdelning för friskolor, men det ska begränsas.

— Om skolorna inte levererar kvalitet så tycket jag absolut inte att man ska få göra några vinstuttag. Jag tycker inte att skolor som har som primär uppgift att plocka ut vinst och inte leverera kvalitet ska få finnas kvar.

Sänkt skatt

C föreslår också sänkt skatt för dem med lägst inkomster. Gränsen för vilken inkomst som är skattefri ska höjas.

De som lever på marginalen är inte sällan deltidsarbetande kvinnor, enligt partiet. För en person med låga och normala inkomster – mellan 15 000 och 40 000 kronor i månadsinkomst – sänks skatten med 520 kronor mer per år än regeringens förslag.

— Nu är det tid att ge mer till de som har mindre, inte tvärtom, säger Demirok.

C vill också att omställningsstudiestödet utökas till en miljard kronor.

TT
/
/
/