Polisen i Stockholm och Göteborg bär nu tyngre vapen för att snabbt kunna avbryta en terrorattack. Arkivbild.
Polisen i Stockholm och Göteborg bär nu tyngre vapen för att snabbt kunna avbryta en terrorattack. Arkivbild. - Foto: Hanna Franzén/TT

Polis bär tyngre vapen på grund av terrorhot – kopplas till koranbränningarna

Polisen skruvar upp sitt arbete mot terrorism med anledning av korankrisen. Vi har höjt nivån av beväpning, säger Dan Windt, tillförordnad chef på utredningsenheten vid polisen i Göteborg, till GP.


Justitieminister Gunnar Strömmer (M) sade på torsdagen att 15 myndigheter ska stärka sitt arbete för att "förebygga, förhindra och försvåra terrorism och våldsbejakande extremism”.

Den stärkta beväpningen har syftet att polisen snabbt kunna avbryta dödligt våld. I klartext: Skjuta en eller flera gärningsmän.

— Alla poliser i yttre tjänst, som har utbildning för det, har med sig förstärkningsvapen nu, när förutsättningarna finns, säger Dan Windt till Göteborgs-Posten.

— Vi höjer också beväpningen hos polismän inne på, eller vid, polisstationer, tillägger han.

Liknande åtgärder har genomförts i Stockholm. Där har polispatruller som rör sig i city fått order om att bära kulsprutepistol lätt tillgänglig, för att snabbt kunna göra en insats mot en eventuell terrorattack, skriver Expressen.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!