Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att Richard Jomshofs tweet om profeten Muhammed inte var lämplig.
Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att Richard Jomshofs tweet om profeten Muhammed inte var lämplig. - Foto: Caisa Rasmussen/TT

Kristerssons kritik mot Jomshof: "Inte lämpligt"

Richard Jomshof (SD) har fått skarp kritik från oppositionen för en tweet om profeten Muhammed. Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att han tycker att alla, givet det spända säkerhetsläget, ska "besinna sig i hur man uttrycker sig".


Socialdemokraterna har krävt att Ulf Kristersson ska ta avstånd från uttalandet och att Richard Jomshof, som är ordförande i justitieutskottet, ska skiljas från sitt uppdrag.

TT: Tar du avstånd från Richard Jomshofs uttalanden?

— Jag tycker att alla människor i Sverige, inklusive Jomshof, ska tänka på hur man uttrycker sig. Allt som är lagligt att säga är inte lämpligt att säga, inte minst i ett läge där det är allvarliga säkerhetshot som riktar sig mot Sverige. Sedan har vi yttrandefrihet i Sverige som bekant, säger Ulf Kristersson på dagens pressträff om säkerhetsläget.

Ulf Kristerssons kritik mot Richard Jomshofs uttalande: "Inte lämpligt"

På frågan om hur Jomshofs uttalande kan ha påverkat säkerhetsläget säger Ulf Kristersson att det är omöjligt att svara på.

— Ingen kan ha en aning om hur varje enskilt uttalande påverkar. Men jag tycker att alla har ett ansvar att tona ner läget och kyla ner läget snarare än att hetta upp situationen.

Ulf Kristersson säger också att det inte är upp till honom att avgöra om Richard Jomshof ska skiljas från sitt uppdrag eller inte.

— Ingen regering berättar för riksdagen vad den ska göra, det är viktigt. Allra minst en statsminister. Jag lägger mig naturligtvis inte i vilka utskottsordföranden som riksdagen har, säger Kristersson och tillägger:

— Däremot tycker jag inte att man ska uttrycka sig generaliserande och föraktfullt om andra människor, religioner och länder. Inte minst i ett upphettat säkerhetspolitiskt läge ska man vara aktsam om orden.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!