Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Minister förvånad över kyrkokritik

Nyheter | 20/05/2009 14:55

Ärkebiskopen: Bristande vilja från regeringen hotar kyrkans kulturskatter.

Bristande vilja och en låg ersättning från regeringen hotar kyrkans kulturskatter, anser ärkebiskop Anders Wejryd.

Men hans kritik förvånar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

"Regeringens bristande vilja är i dag ett större hot mot kyrkans kulturskatter än mögel, surt regn och röta." Det skriver ärkebiskopen Anders Wejryd på Dagens Nyheters debattsida.

Wejryd anser att det politiska intresset för att få till stånd en långsiktig lösning för bevarandet av de kyrkliga kulturminnena är låg.

Han hävdar att sedan Svenska kyrkan och staten skiljdes för snart tio år sedan har statens ersättning för att bevara kyrkornas kulturhistoriska värden legat under Statskontorets bedömning av kostnaderna. Enligt Wejryd rör det sig om en underfinansiering med 3,5 miljarder kronor.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) säger sig vara förvånad över ärkebiskopens tonläge.

Hon påpekar att kulturdepartementet håller på att ta fram en ny skrivelse om den kyrkoantikvariska ersättningen som ska komma före sommaren. Departementet har också fört diskussioner med ärkebiskopen Anders Wejryd själv.

– Sedan stämmer siffrorna inte, det här är ett avtal som träffades under den förra regeringens tid, säger hon.

Lena Adelsohn Liljeroth vill inte säga om regeringen kan tänka sig att anslå mer pengar för att bevara historiskt viktiga kyrkobyggnader.

– Svenska kyrkan har ju rätt stora tillgångar själva, även om det är i form av skog, mark, fastigheter och annat. Vi ser ett stort värde av att bevara det kyrkohistoriska, men jag kan absolut inte säga att vi kommer att betala mer. Det avgör inte jag, det avgör hela regeringen.

Skrivet av: