Terrorhotnivån i Sverige kommer att höjas, rapporterar Dagens Nyheter. Arkivbild.
Terrorhotnivån i Sverige kommer att höjas, rapporterar Dagens Nyheter. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl / TT

Uppgifter: Terrorhotnivån i Sverige höjs

Terrorhotnivån i Sverige kommer att höjas från en trea till en fyra på den femgradiga skalan, erfar Dagens Nyheter. Det är första gången sedan 2016 som nivån höjs.


Fakta: Säpos terrorhotnivåer

Hotnivån består av fem steg:

1. Inget hot. Inget hot har identifierats.

2. Lågt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg.

3. Förhöjt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.

4. Högt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög. Hotnivå fyra kräver att det ska finnas ett konkret hot mot Sverige.

5. Mycket högt. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög. Krävs att ett konkret hot ska vara nära förestående eller överhängande. Denna nivå har hittills inte använts.

Beslutet om terrorhotnivån i Sverige fattas av säkerhetspolischefen. I dag ligger terrorhotnivån på en trea på den femgradiga skalan.

Källa: Säpo

Den nuvarande trean på den femgradiga skalan innebär ett förhöjt hot. En fyra innebär i stället att hotet är högt.

Säpo kallar till presskonferens klockan 13 i dag där Säpochefen Charlotte von Essen deltar.

— Vi har bjudit in till en pressträff med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Sverige och där och då kommer det att ges mer information, uppger presschef Karl Melin till TT.

"Prioriterat mål"

Koranbränningarna har lett till kraftiga reaktioner från den muslimska världen och har gjort att säkerhetsläget i Sverige har försämrats. Från delar av den muslimska världen beskrivs Sverige som ett islamfientligt land där bränningarna är sanktionerade av svenska staten.

Sverige har gått från att vara ett legitimt till ett prioriterat mål för terrorattentat, enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT.

Det är NCT som bedömer terrorhotnivån i Sverige. Ett beslut om en höjning tas sedan av Säkerhetspolisen. Ett beslut som nu har tagits, enligt DN:s uppgifter.

Säpochefen Charlotte von Essen har nyligen sagt att vi är nära en höjning.

— Jag ser att det inte behövs så mycket mer för att vi ska gå in och göra en höjning, sa hon på en presskonferens i slutet av juli.

2010–2023.

Ska finnas konkret hot

En fyra på den femgradiga terrorhotskalan innebär att sannolikheten för att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög. Det ska finnas ett konkret hot mot Sverige.

Under helgen uppmanade al-Qaida till terrorattacker i Sverige. I söndags kom även nya brittiska reserekommendationer där det beskrivs som "mycket troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige".

— Det här ligger i linje med de bedömningar som svenska myndigheter gör och har kommunicerat under en längre tid, sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) då.

Även USA:s utrikesdepartement har ändrat sina reserekommendationer till en högre säkerhetsnivå, vilket skedde redan den 26 juli.

Terrorhotnivån låg senast på en fyra på skalan under 2015-2016. Då uppmanade terrorgruppen IS till terrordåd i Europa, samtidigt som Sverige tog emot ovanligt många flyktingar under 2015.

Säkerhetspolischef Charlotte von Essen håller pressträff klockan 13 under torsdagen med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Sverige. Arkivbild.
TT
/
/
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!