Rasmus Paludan i färd med att bränna en koran – svenskarna oeniga.
Rasmus Paludan i färd med att bränna en koran – svenskarna oeniga. - Foto: Johan Nilsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Polarisering i frågan om koranbränningarna – så tycker svenskarna

Det svenska folket har delade åsikter om huruvida koranen ska få brännas eller inte – även inom de olika partierna går åsikterna isär. Störst splittring är det bland Moderaternas väljare.


I en undersökning från Demoskop som publicerades i torsdags fastställs hur många som vill tillåta brännandet av heliga skrifter och vilka som vill förbjuda det. Det står nästan jämt mellan de bägge parterna – 42 procent av de tillfrågade vill tillåta och 43 procent vill förbjuda. Övriga 15 procenten tar inte ställning.

Delade åsikter om svenska värderingar

Bland de som vill tillåta brännandet är anledningen ofta att man vill värna om yttrandefriheten och genom att begränsa den skulle man kränka svenska värderingar. Många vill även att Sverige ska stå ut i en internationell kontext genom att bevara yttrandefriheten.

I det andra lägret vill man förbjuda brännandet av heliga skrifter och menar då på att man vill upprätthålla jämvikten i samhället och att det går emot svenska värderingar att bränna heliga skrifter. Många trycker även på att man ska respektera religioner och förhindra hets mot folkgrupp.

Moderater oeniga

Även inom de olika partierna råder en splittring. Det är som jämnast mellan de olika lägerna hos Moderatväljarna där båda sidor har 43 procent. Övriga 14 procent avstår.

Störst andel väljare som vill tillåta brännandet av heliga skrifter har Sverigedemokraterna, där 62 procent vill tillåta. 

Samma siffra är bland Socialdemokraternas väljare 25 procent. Samma väljarskara har den största andelen av människor som vill förbjuda brännandet av heliga skrifter – en siffra på 59 procent.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!