Liberalernas skolpolitiske talesperson Fredrik Malm. Arkivbild.
Liberalernas skolpolitiske talesperson Fredrik Malm. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Tidöpartier har pressträff om anmälningsplikt

På torsdagen väntas regeringen och Sverigedemokraterna presentera direktiven för den utredning som ska se över anmälningsplikten av personer som inte har rätt att vara i Sverige. Frågan är infekterad och har lett till bråk mellan SD och L, till och med om vilka som ska få vara med på pressträffen.


Fakta: Anmälningsplikten

Regeringen och SD enades i Tidöavtalet om att utreda en anmälningsplikt.

Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Genom informationsplikten ska möjligheterna att leva i landet utan tillstånd försvåras, anser Tidöpartierna.

Det kan dock finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden, till exempel i sjukvården. Undantag från informationsplikten behöver därför utredas närmare, enligt Tidöavtalet.

Klockan 8.30 på torsdagen håller migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) en pressträff tillsammans med Ludvig Aspling (SD), Christian Carlsson (KD) och Fredrik Malm (L). Då väntas de omdiskuterade utredningsdirektiven för anmälningsplikten av personer utan uppehållstillstånd presenteras.

De senaste dygnen har en djup spricka mellan Tidöpartierna blivit tydlig, där framför allt L och SD har olika syn på frågan.

Starka synpunkter

En SD-källa uppger för TT att partiet har haft starka synpunkter på att Liberalernas skolpolitiske talesperson Fredrik Malm ska delta när direktiven presenteras. Malm har retat upp sverigedemokrater genom att offentligt utlova att skolpersonal inte ska omfattas av en anmälningsplikt.

För Aftonbladet uppger SD-källor att man kräver att Fredrik Malm inte medverkar vid den planerade pressträffen.

— Han har gjort flera uttalanden om att förslaget går emot barnkonventionen. Det riskerar att leda till en öppen konflikt på presskonferensen, säger en SD-källa till tidningen.

Enligt pressinbjudan kommer nu SD:s Ludvig Aspling och L:s Fredrik Malm att stå sida vid sida på pressträffen.

Öppet oense

Fredrik Malm skrev i måndags en debattartikel där han uppgav att skolpersonal inte ska omfattas av anmälningsplikten, med hänvisning till barnkonventionen. Han fick mothugg av SD:s migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling.

— Rätten till utbildning påverkas inte av informationsplikten, för de här barnen kan ju gå i skola i hemlandet. Det som påverkar rätten till utbildning i den här situationen är föräldrar som struntar i lagar och förvaltningsbeslut, sade Aspling till SR Ekot i tisdags.

Förslaget om anmälningsplikt innebär att kommuner och myndigheter ska ha skyldighet att anmäla personer som vistas illegalt i Sverige till polisen och Migrationsverket.

Inga sektorer undantas

Enligt direktiven, som ett par medier redan tagit del av, ska utredaren titta på alla sektorer – varken skola eller vård ska på förhand undantas. Regeringen vill också att konsekvenser om informationsplikten inte följs ska undersökas.

Förslaget har kritiserats av fackförbund som Läkarförbundet och Sveriges lärare, som bland annat anser att det inte bör ingå i en lärares yrkesroll att rapportera elever.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!