Rikspolischeferna Anders Thornberg och Benedicte Bjørnland.
Rikspolischeferna Anders Thornberg och Benedicte Bjørnland. - Foto: Martin Solhaug Standal/NTB/TT

Larmet: Svenska gäng hyrs in till Norge

Den svenska och norska polisen ska stärka sitt samarbete mot gängkriminalitet. Anledningen är en ökad gränsaktivitet de senaste åren. Norska kriminella köper vapen och explosiva varor av svenska kriminella, säger polischefen Benedicte Bjørnland.


Bjørnland säger på en pressträff i Oslo tillsammans med rikspolischef Anders Thornberg att svenska gängkriminella agerar gränsöverskridande i ökad utsträckning.

Sverige har över tid sett en allvarlig utveckling med organiserad kriminalitet men också i Norge syns en negativ utveckling.

— De senaste åren har aktiviteten från svenska gängkriminella på norsk mark ökat, bland annat genom att de hyrs in för att utföra våldsdåd i Norge.

Enskilda individer

Polismyndigheterna i Norge och Sverige ska nu stärka sitt samarbete, bland annat genom att i högre grad dela underrättelseinformation, kunskap och erfarenheter. Det kan handla om information på individnivå, enligt Benedicte Bjørnland.

— Det kommer att vara nere på enskilda individer och nätverk, säger hon.

Rikspolischef Anders Thornberg säger att Sverige sticker ut vad gäller bedrägerier, skjutningar och sprängningar men på senare år har vi även blivit lite av en hubb för narkotikan.

— Kriminaliteten känner inga gränser, de verkar i det land där det finns mest pengar att tjäna.

— Sverige har stora problem men det kan bli stora problem i Norge också om vi inte arbetar tillsammans, säger han.

Ny polisstation

Det operativa arbetet längs den långa norsksvenska gränsen ska stärkas.

Bland annat ska en ny polisstation byggas i Eda kommun i Värmland där ena halvan av byggnaden ska ligga i Norge och den andra halvan i Sverige.

Även Finland har upptäckt hur svenska gängkriminella dykt upp där, enligt Thornberg.

Det viktigaste för att få bukt med kriminaliteten är att bryta nyrekryteringen, säger han.

— Det viktigaste för att komma åt det här att stoppa rekryteringen. Utnyttja alla goda krafter i samhället för att få stopp på det här.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!