Energi och näringsminister Ebba Busch (KD). Arkivbild.
Energi och näringsminister Ebba Busch (KD). Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani / TT

Ebba Busch backar från Turkiet-uttalande: ”Generellt resonemang” 

Ebba Busch öppnade för att strypa biståndet till Turkiet. Nu säger hon att något sådant förslag inte är aktuellt.


I en intervju med Aftonbladet öppnade vice statsminister Ebba Busch (KD) för att strypa biståndet till Turkiet, med anledning av att landet inte fängslar eller lämnar ut "Kurdiska räven".

— Vi utesluter inte heller att använda biståndsmedel som påtryckning. Bistånd ska gå till dem i nöd, bistånd ska gå till utveckling, sade Busch till tidningen och fortsatte:

— Bistånd ska inte gå till länder som vägrar ta ansvar för sina medborgare, som utsätter svenska folket för terrorliknande handlingar och som försätter Sverige i ett otryggt läge.

Ebba Busch backar

Nu backar dock Ebba Busch från uttalandet. I en skriftlig kommentar säger hon att det inte är aktuellt att strypa något bistånd.

"Uttalandet var ett generellt resonemang att länder som får bistånd också bör kunna förväntas ha samarbete i rättsliga frågor. Både Sverige och Turkiet har förbud mot utlämning av egna medborgare. Våra länder har ett samarbete i den här typen av frågor och vi har en dialog om hur samarbetet kan förbättras".

"Kurdiska räven" är en ledarfigur i Foxtrotnätverket som kopplas till en rad dödsskjutningar i Sverige. Han gömmer sig i Turkiet och har också fått turkiskt medborgarskap.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!