Kung Carl Gustaf och drottning Silvia lämnar tacksägelsegudstjänsten, Te Deum, i Slottskyrkan i Stockholm.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia lämnar tacksägelsegudstjänsten, Te Deum, i Slottskyrkan i Stockholm. - Foto: Christine Olsson/TT

Vasaloppsliknelse fick kungen att le

Med en referens till Vasaloppet försökte överhovpredikant Johan Dalman sammanfatta kung Carl Gustafs fem årtionden på tronen vid en tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan i Stockholm.


Hela den svenska kungafamiljen fanns på plats i Slottskyrkan under fredagens Te Deum-gudstjänst, som är en del av firandet av kungens 50 år på tronen.

Bland gästerna fanns också det norska kungaparet, drottning Margrethe av Danmark, hennes syster Anne-Marie och det danska kronprinsparet Frederik och Mary. Även Finlands och Islands presidentpar och flera ur den svenska regeringen samt partiledare var på plats.

Överhovpredikant Johan Dalman försökte sig på att sammanfatta ett halvt sekels regerande – något som han sade var lika svårt som att "peka ut snyggaste toppluvan i startfältet vid Berga by Vasaloppets morgon".

Många åtaganden

Liknelsen fick den annars allvarlige kungen att le. Han fick sedan höra en snabb sammanfattning av sitt liv som regent, där han bland annat hunnit genomföra 80 internationella statsbesök och varit värd för nästan lika många i Sverige. Han har utfört sina konstitutionella åtaganden och övriga samhällsförpliktelser – som enligt hovpredikanten inbegriper en aldrig sinande ström av sammanträden, sammankomster, beskyddarskap och platsbesök – med bravur, ansåg Dalman.

Bland de kungliga gästerna fanns Danmarks kronprinsesspar Mary och Frederik, Drottning Margrethe och Norges kung Harald och drottning Sonja. Längst till höger Finlands president Sauli Niinistö.

Efter gudstjänsten sköts salut på Skeppsholmen och vid den följande högvaktsavlösningen på yttre borggården fanns kungen och prins Carl Philip på plats.

Kungen tog tillsammans med sin familj emot sångarhyllningar på borggården på Stockholms slott.

Hyllas med sång

Under fredagseftermiddagen framför Radiokören, Västerås domkyrkas gosskör, barnkör från Linköpings musikklasser samt ungdomskörer från Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund och Bodens musikklasser en sångarhyllning till kungen på borggården.

Kvällen avslutas med en stor jubileumsmiddag i rikssalen på Stockholms slott. Delar av middagen, med tal av bland andra kungen, talmannen och statsministern, kommer att direktsändas i SVT. Kungen håller också ett förinspelat tal till nationen med start klockan 19.20 i SVT1.

Prins Oscar, prinsessan Estelle och prins Daniel, som dagen till ära firar sin 50-årsdag, under tacksägelsegudstjänsten i Slottskyrkan.
TT
/
/
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!