Soldater ur Stockholms amfibieregemente övar inför överfärden mellan Skeppsholmen och Logårdskajen med kungaslupen Vasaorden.
Soldater ur Stockholms amfibieregemente övar inför överfärden mellan Skeppsholmen och Logårdskajen med kungaslupen Vasaorden. - Foto: Anders Wiklund/TT

Kortege och konsert avrundar jubileumsfirandet

Efter gårdagens baluns på slottet har kungen i dag fått en välbehövlig sovmorgon. Lördagens festligheter börjar först på eftermiddagen och bjuder både på hästkortege och en hyllningskonsert.


Firandet av kungens 50 år på tronen är inne på den fjärde och sista dagen och i dag har Stockholmarna goda möjligheter att få en skymt av den jubilerande monarken, som åker kortege genom de centrala delarna av stan.

Kungen och drottningen ger sig av från slottet i häst och vagn klockan 14.30. Längs kortegevägen paraderar 3 000 soldater ur arméns, marinens och flygvapnets förband och Försvarsmaktens musikkårer står för musikunderhållningen.

På Skeppsholmen går kungaparet ombord på kungaslupen Vasaorden som tar dem vattenvägen tillbaka till slottet. Precis som vid bröllopet 1976 går de i land vid nedre Logårdstrappan utanför Slottet och möts där av en fanborg.

Såväl kortegen som rodden direktsänds i SVT och det gör även den konsert på Norrbro som är Stockholms stads present till kungen. Artister som Lill Lindfors, Björn Skifs, Tomas Ledin, Loreen, Magnus Uggla och Peter Jöback framför svenska hits skapade under kungens 50 år på tronen. Vid konserten ansluter även övriga medlemmar i kungafamiljen.

Kortegevägen genom centrala Stockholm. Kortegen genomförs både med häst och vagn och med kungaslupen Vasaorden.
TT
/
/
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!