Skarpare rutiner och ökad kunskap har bidragit till att landet blivit bättre på att bekämpa skogsbränder. Arkivbild.
Skarpare rutiner och ökad kunskap har bidragit till att landet blivit bättre på att bekämpa skogsbränder. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige bekämpar skogsbränder allt bättre

Sverige har blivit effektivare på att bekämpa skogsbränder. Detta bland annat tack vare bättre rutiner och kunskap, rapporterar SVT Nyheter. Antalet skogsbränder är samtidigt på historiskt låga nivåer.


— Det har brunnit mycket, mycket mer än det gör i dag. Det är för att vi är så effektiva på att bekämpa bränder i dag, säger Anders Granström, skogsbrandforskare vid SLU i Umeå, till SVT.

De omfattande och omskrivna bränderna under den torra och heta sommaren 2018 blev dock till en väckarklocka och efter det har rutinerna skärpts.

— Det finns en ökad insikt både inom skogsbruket och i räddningstjänsten om att det kan gå väldigt illa om man inte lyckas bekämpa elden, säger Granström.

Det är oklart om skogsbränder kan bli vanligare i Sverige i framtiden.

— De senaste åren har det inte varit en påtaglig förändring. Vissa år har det varit många riskdagar, andra har det varit få. Vart trenden är på väg går inte att säga nu, säger Granström till SVT.

Samtidigt är det viktigt att kunskaperna om skogsbrandbekämpning inte glöms bort, påpekar Granström. Det är dessutom viktigt att öka kunskapen om brandrisker hos allmänheten.

— Man kan i Sverige bli bättre på att inte ställa till bränder, säger han.

TT
/
SVT
/
Senaste nytt

Asiens ledande börser backar

Misstänks ha fuskat för Trump – sex inför rätta

En åtalsjury i den amerikanska delstaten Nevada har ställt sex republikaner inför rätta misstänkta för att under presidentvalet 2020 ha agerat falska elektorer – det vill säga de personer som formellt röstar fram valsegraren i delstaterna.

USA håller Osprey på marken

1 timme sedan
Den amerikanska militären ställer tills vidare in alla flygningar med Osprey, ett så kallat tiltrotorflygplan. Osprey är olycksdrabbat och beskedet kommer efter en krasch utanför Japan för en vecka sedan där åtta soldater från flygvapnets specialtrupper dog.

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

1 timme sedan
Långtidsarbetslösheten har inte fallit efter pandemin, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

1 timme sedan
Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

2 timmar sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.