Vasiliki Tsouplaki (V), Lawen Redar (S) och Amanda Lind (MP) håller pressträff om folkbildningen.
Vasiliki Tsouplaki (V), Lawen Redar (S) och Amanda Lind (MP) håller pressträff om folkbildningen. - Foto: Fredrik Surell/TT

S, V och MP: Stoppa dråpslag mot folkbildningen

S, V och MP går ihop för att försöka stoppa det de kallar "dråpslaget" mot studieförbunden. Det är ansvarslöst och omdömeslöst. Det är bildningsfientligt, säger Amanda Lind (MP).


Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer att försöka få igenom ett utskottsinitiativ i riksdagens kulturutskott. De vill förhindra att regeringens förslag på minskade anslag till studieförbunden genomförs.

— Det riskerar att erodera en pelare i den svenska demokratiska kulturpolitiken, säger Lawen Redar (S) på en pressträff med Vasiliki Tsouplaki (V) och Amanda Lind (MP).

Neddragningarna kommer att få stora konsekvenser för idrott, kultur, pensionärsverksamheter och föreningar, anser de tre partierna.

Ett av kraven i utskottsinitiativet är att regeringen ska återkomma till riksdagen med en konsekvensanalys av vad de minskade anslagen innebär.

Ett annat krav är att övriga riksdagspartier ska ta en längre tankepaus med syftet att stoppa en föreslagen lagändring. Dessutom vill partierna att regeringen inväntar förslag från den utredning som ska vara klar i juni innan några förändringar genomförs.

Enligt regeringens budgetförslag minskar studieförbundens anslag med 250 miljoner kronor 2024. Året därpå skärs ytterligare 350 miljoner och 2026 blir minskningen 500 miljoner. I nuläget ligger anslagen på cirka 1,8 miljarder kronor.

TT
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Asiens ledande börser backar

Misstänks ha fuskat för Trump – sex inför rätta

En åtalsjury i den amerikanska delstaten Nevada har ställt sex republikaner inför rätta misstänkta för att under presidentvalet 2020 ha agerat falska elektorer – det vill säga de personer som formellt röstar fram valsegraren i delstaterna.

USA håller Osprey på marken

1 timme sedan
Den amerikanska militären ställer tills vidare in alla flygningar med Osprey, ett så kallat tiltrotorflygplan. Osprey är olycksdrabbat och beskedet kommer efter en krasch utanför Japan för en vecka sedan där åtta soldater från flygvapnets specialtrupper dog.

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

1 timme sedan
Långtidsarbetslösheten har inte fallit efter pandemin, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

1 timme sedan
Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

2 timmar sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.