Här, på en höjd i en skog i Hjälstavikens naturreservat, hittades det 26-årige offret hängd i ett träd. Bild ur polisens förundersökning.
Här, på en höjd i en skog i Hjälstavikens naturreservat, hittades det 26-årige offret hängd i ett träd. Bild ur polisens förundersökning. - Foto: Polisen/TT

Fyra bröder och en flicka i rätten – misstänks ha hängt man i skogen

Fem tonåringar – fyra bröder och en flicka – misstänks ha lurat ut en man i skogen och mördat honom genom hängning. Motivet tros vara hämnd för en påstådd våldtäkt på den då 15-åriga flickan. Nu inleds rättegången i Uppsala tingsrätt.


På en kulle femhundra meter från en övergiven taxibil med taxametern påslagen hittas den 26-årige föraren hängandes i ett träd med en snara runt halsen.

Det är den 1 april i Hjälstavikens naturreservat utanför Enköping. Det blå repet har slagits över en grenklyka fyra meter upp, dragits åt och surrats fast i en gren längre ner. Fötterna dinglar en halvmeter över marken.

Samma blå rep har dagen innan hittats vid en husrannsakan mot en 18-årig Uppsalabo. Polisen har fattat misstankar mot mannen sedan pengar förts över till hans konto från offret som vid det laget anmälts försvunnen av sin familj.

Mannen har tre yngre bröder, då 15, 16 och 16 år gamla, som även de väcker polisens intresse. Det gör också den yngsta broderns 15-åriga flickvän. Hon bor en kort promenad från fyndplatsen och har nyligen polisanmält offret för en våldtäkt som påstås ha inträffat föregående sommar.

Den äldsta av de mordmisstänkta bröderna tar ut pengar som swishats till honom från offrets konto. Bild från polisens förundersökning.

Dna på rep

Vid husrannsakan mot de mordmisstänkta ungdomarna påträffas flera av offrets tillhörigheter. En av bröderna har mannens korthållare och körkort i en jackficka, en annan ett tankkort.

På det blå repet som hittas hemma hos 18-åringen säkras dna från honom själv, offret, flickan samt två av de yngre bröderna. Den fjärde broderns dna hittas i offrets bil och på snörstumpar på brottsplatsen. Dna från en av bröderna finns även på offrets kläder.

Av förundersökningen framgår att de misstänktas mobiltelefoner befunnit sig på platsen kvällen den 24 mars, då åklagarna hävdar att mordet begicks. I det omfattande chattmaterialet anser man sig ha bevis för att ungdomarna planerade mordet och att flickan lurade dit offret under förevändning att han skulle köpa ut alkohol.

Vid 21-tiden på mordkvällen sms:ar flickan sin mamma och frågar om hon får stanna ute en timme till. En kvart senare parkerar 26-åringen taxin där den påträffas en vecka senare.

Det blå rep som det 26-årige offret hittades hängd i. Bild från polisens förundersökning.

Vittnen och erkännande

Bröderna har genomgående nekat till brott. Flickan har i sin tur erkänt delar av händelseförloppet. Hon vidgår i förhör att offret lurades till platsen men hävdar att planen var att bröderna skulle misshandla och råna honom.

När han parkerade bilen slets han enligt flickan ut ur bilen av de äldre bröderna samtidigt som hon själv och den yngsta brodern, hennes pojkvän, gick hem till henne.

Hon säger i förhör att hon inte fick reda på att han var död förrän flera veckor senare. Men dagen efter mordet skickar hon ett meddelande till en vän där hon med versaler skriver att hennes våldtäktsman är död – ett påstående hon senare upprepar i ett avlyssnat samtal.

Bekanta till de misstänkta vittnar om att flera av dem, däribland flickan, pratat öppet först om planerna och därefter om mordet.

Ytterligare två minderåriga personer åtalas för penningtvätt sedan de, enligt åklagarna, tagit emot pengar som förts över från offrets konto. En tredje person åtalas för övergrepp i rättssak.

Rättegången inleds på tisdagen i Uppsala tingsrätt.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Rånade par med pistol i villan – ingen gripen

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

1 timme sedan
Den italienska underklädeskedjan Intimissimi – med Bianco Ingrosso som affischnamn och ambassadör – har tecknat kollektivavtal i Sverige.

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

1 timme sedan
Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

1 timme sedan
Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

1 timme sedan
Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ljungby

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på länsväg 527.", skriver polisen på sin hemsida.