Poliser och motdemonstranter i Örebro under upploppet. Arkivbild.
Poliser och motdemonstranter i Örebro under upploppet. Arkivbild. - Foto: Pavel Koubek/TT

Över 100 frihetsberövade för påskupplopp

Ytterligare fyra personer har frihetsberövats efter det våldsamma upploppet i Sveaparken i Örebro på långfredagen i fjol, skriver polisen på sin hemsida.


Bakgrund: Påskupploppen

Under påskhelgen 2022 uppstod oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans planerade koranbränningar.

Paludan, partiledare för högerextrema Stram kurs, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

På långfredagen hade Rasmus Paludan beviljats tillstånd att ordna en sammankomst i Örebro, men den kunde aldrig inledas och han själv befann sig aldrig i Sveaparken.

Det rör sig om fyra män i åldrarna 21–40 år.

Därmed har totalt 102 personer frihetsberövats med anledning av händelsen, ett av de så kallade påskupploppen. Oroligheterna i parken bröt ut till följd av en planerad koranbränning av den högerextreme politikern Rasmus Paludan.

Henrik Dahlström, kommenderingschef, säger i ett uttalande att den stora mängden frihetsberövanden dels visar på "hur omfattande angreppet på våra kollegor var" och dels hur "engagerat och professionellt utredningsarbetet har hanterats".

En mängd personer har dömts efter upploppet.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!