41 procent av butikerna uppger i Svensk handels säkerhetsindex att de utsatts för brott eller hotfullt beteende. Arkivbild.
41 procent av butikerna uppger i Svensk handels säkerhetsindex att de utsatts för brott eller hotfullt beteende. Arkivbild. - Foto: Peter Lydén/TT

Enorma procenten – så många butiker utsattes för brott det senaste kvartalet

Svensk handels säkerhetsindex visar att 41 procent av butikerna utsatts för brott eller hotfullt beteende den senaste tiden. Indexet gäller tredje kvartalet 2023.


"Det är visserligen en minskning med två procentenheter sedan föregående kvartal, men alltjämt ett kvitto på att brott mot handeln fortfarande är en av handelns främsta utmaningar", står det i ett pressmeddelande.

Enligt Svensk Handel är det den ökade andelen hot och våld i samband med stöld som sticker ut de senaste två kvartalen.

"Vi träffar handlare varje vecka som ger en ganska dyster bild av utvecklingen", kommenterar Nina Jelver säkerhetschef på Svensk Handel.

Bara tre av tio stöldbrott anmäls till polisen och 43 % av de brottsutsatta butikerna anger att de inte ansåg det lönt att polisanmäla eftersom en anmälan sällan eller aldrig leder till något åtal eller dom.

TT
/
Hot
/
Senaste nytt

Svagt nedåt på Wall Street

Israel: 450 terrorister anställda av FN-organ

Israels militär anklagar FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa, för att ha över 450 "terrorister" anställda. Organet hävdar samtidigt att israeliska myndigheter torterat dess personal under förhör.

Exportlyft i Mellanöstern trots koranbränningar

1 timme sedan
Förra årets koranbränningar i Sverige skapade stor ilska i den muslimska världen. Trots detta var Mellanöstern den snabbast växande exportmarknaden för svenska företag 2023, enligt Business Sweden.

Polisen rapporterar om brand, Alingsås

1 timme sedan
"SOS får larm om en lägenhetsbrand på Södra Ringgatan, Alingsås.", skriver polisen på sin hemsida.

Fem skadade efter explosion i södra Stockholm – lägenhetsdörr bortsprängd

1 timme sedan
Det har inträffat en explosion i Fagersjö i södra Stockholm.

Polisen rapporterar om detonation, Stockholm

1 timme sedan
"Larm om explosion i Fagersjö.", skriver polisen på sin hemsida.