Israels flagga vajade i folksamlingen under en manifestation för landet i centrala Stockholm på onsdagskvällen.
Israels flagga vajade i folksamlingen under en manifestation för landet i centrala Stockholm på onsdagskvällen. - Foto: Jessica Gow/TT

Manifestationer mot kriget i svenska städer

Under onsdagskvällen slöt människor upp i manifestationer i Stockholm och Göteborg med anledning av upptrappningen i konflikten mellan Hamas och Israel de senaste dagarna.


På Norrmalmstorg i centrala Stockholm samlades hundratals personer för att visa sitt stöd för Israel.

Arrangören, Vänskapsförbundet Sverige-Israel, hade bland andra bjudit in Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, som talare.

— Detta är ett krig som har förts till oss av en barbarisk organisation som kräver att staten Israel ska utplånas. Vi har inget annat val än att besegra denna fiende och vi kommer att göra det, sade han från scenen.

300 rosor till

Han tackade samtidigt Sverige för dess stöd till Israel sedan terrorstämplade Hamas attack mot landet i lördags morse.

— Häromdagen lades 900 rosor framför Israels ambassad. Tyvärr behöver vi 300 rosor till eftersom det var i går och siffrorna fortsätter att stiga, sade han.

Företrädare för samtliga riksdagspartier hade också bjudits in att delta i manifestationen och på talarlistan återfanns bland andra politiker Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

— Israel har rätt att försvara sig mot denna terror. Israel har rätt att försvara sin fred och sin frihet, sade hon bland annat.

"Våra röster når inte fram"

Även på Gustafs Adolfs torg i centrala Göteborg slöt omkring 400 personer upp i en manifestation – för att stötta palestinierna i Gaza och på Västbanken.

Budskapet "Rädda Gaza" prydde banderoller under en manifestation i centrala Göteborg på onsdagskvällen.

På plakat och banderoller syntes bilder på släktingar som har dödats i israeliska bombningar och budskap om att rädda Gaza.

— Tyvärr känner jag att vissa medier och vissa politiker bara visar solidaritet med Israel. De beskriver i detalj israeliska offer och deras personligheter men när det gäller oss palestinier visar man bara snabba bilder från Gaza. Våra röster når inte fram och det är en typ av orientalism, säger Taha Khatab, en av talarna på manifestationen som arrangerades av Palestinska samordningsgruppen i Göteborg.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!