I dag inleds sista rättegångsdagen i Tovefallet i Göta hovrätt.
I dag inleds sista rättegångsdagen i Tovefallet i Göta hovrätt. - Foto: Privat

Åklagaren i Tove-fallet: Maja Hellman kan få lindrigare straff

Vilken roll spelade den Maja Hellman när 21-åriga Tove dog? Det har varit en av de centrala frågorna när fallet prövats i hovrätten. Åklagare Thobias Vilhelmsson menar att hon deltog – men ser en möjlighet att hon skulle kunna dömas till ett lindrigare straff.


Tovefallet har kommit att handla för mycket om små, tekniska detaljer – och för lite om det som är viktigt. Det säger åklagaren Thobias Vilhelmsson.

– Det handlar om att en ung kvinna lämnade hemmet för att gå ut på krogen och aldrig mer kom hem. Det handlar också om att det finns anhöriga som alltid kommer att sakna Tove och alltid undra vad som hände och varför, säger han.

På torsdagen befinner sig fler personer ur Toves familj i Göta hovrätt än under tidigare rättegångsdagar och det blir snabbt känslosamt.

I Eksjö tingsrätt dömdes de två åtalade kvinnorna, Johanna Jansson och Maja Hellman, till livstids fängelse. Men inför hovrättsförhandlingen har stort fokus hamnat på hur, exakt, Tove egentligen dog.

Mordet på Tove: Här är allt som hänt i fallet

Åklagaren: Tove mördades

Johanna Jansson har erkänt ett tio sekunder långt strypgrepp, men menar att Tove inte dog av det. Ett expertvittne som uttalat sig på begäran av försvaret anser att det är troligt att Tove kräktes i samband med att hon slog i huvudet under bråket, och sedan kvävdes av sina spyor.

Det tillbakavisas av tre olika rättsläkare som i rätten konstaterat att Tove troligtvis dog av strypvåldet. En fjärde, som uttalat sig å Socialstyrelsens rättsliga råds vägnar, menar att det är svårt att dra säkra slutsatser i någon riktning.

Åklagare Thobias Vilhelmsson menar dock att det står klart att Tove mördades.

– Alla pratar om ett våld mot halsen som försätter Tove i medvetslöshet som sedan möjligtvis leder till kräkningar och att döden inträder, säger han och tillägger:

– Så oavsett vem man lyssnar på pratar de om ett händelseförlopp som i objektiv mening utgör mord genom kvävning.

Leif GW Persson: Därför borde Maja Hellman inte ha dömts för mordet på Tove i Vetlanda

"Borde ha vaknat"

Han säger att det faktum att Johanna Jansson varken kontaktade polis eller ambulans efter händelsen, och att hon gjorde sig av med såväl kroppen som Toves tillhörigheter tyder på att hon haft uppsåt att mörda.

– Hon har inte agerat i chock eller affekt på något sätt. Det är metodiskt och systematiskt, säger Thobias Vilhelmsson.

En central fråga i hovrätten har varit på vilket sätt Maja Hellman varit inblandad. Johanna Jansson hävdar att Maja Hellman höll fast Toves händer under strypgreppet.

Själv säger Maja Hellman att hon sov när Tove dog och inte vågade säga nej när kompisen ville ha hjälp att flytta kroppen.

– Jag menar att mycket talar för att hon borde ha vaknat eller hört någonting. Det leder till slutsatsen att (Maja Hellman) medvetet lämnat felaktiga uppgifter om vad hon gjort under den här tidpunkten, säger Thobias Vilhelmsson.

Misshandelsdom möjlig

Frågan om vilket uppsåt Maja Hellman haft är därmed mer komplicerad, säger han.

– Det är inte hon som håller greppet om halsen, hon kan inte påverka hur länge det hålls eller hur kraftigt det är, säger han och tillägger:

– Enligt min uppfattning så är det helt möjligt för hovrätten att bedöma det som att (Johanna Jansson) haft uppsåt och döma henne för mord, och samtidigt döma (Maja Hellman) för någon typ av misshandel eftersom hon inte haft samma typ av uppsåt.

Trots det anser åklagaren att tingsrättens dom om livstids fängelse ska stå fast. Samtidigt tillägger han dock att det finns "ett betydligt större utrymme" att döma Maja Hellman till ett tidsbestämt straff även om hon skulle dömas för mord.

Här kan du läsa fler artiklar om mordet på Tove i Vetlanda.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!