Johanna Jansson och Tove var tidigare goda vänner.
Johanna Jansson och Tove var tidigare goda vänner. - Foto: Polisen

Advokaten vill fria Johanna Jansson för mordet på Tove: ”Strössla med lite tvivel”

Det saknas tillräckliga bevis för att kunna döma den åtalade Johanna Jansson för mordet på Tove. Det säger försvararen Clea Sangborn under rättegångens sista dag.
– Inget är säkert här, allt är möjligt. Det finns rimligt tvivel, säger hon.


Johanna Jansson, tidigare Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman dömdes till livstids fängelse i Eksjö tingsrätt för mordet på Tove, 21. När fallet nu prövas i hovrätten har åklagaren yrkat på att tingsrättens dom ska stå fast – men Clea Sangborn, som försvarar den Johanna Jansson, betonar att det återstår många oklarheter.

Sangborn betonar att fem olika rättsläkare uttalat sig i fallet och att flera av dem haft avvikande åsikter om hur, exakt, Tove dog.

— Åklagaren försöker väva in att alla rättsläkare har kommit fram till mord, men så är det inte. De har kommit fram till olika sätt som lett till att den här kvinnan har dött.

Johanna Leshem Jansson i bråk i häktet – konflikt i pysselrummet

Johanna Janssons advokat: Åtalet för mordet på Tove bör ogillas 

Hon nämner att det krävs att domstolen finner att det är ställt utom rimligt tvivel att Johanna Jansson mördat Tove för att hon ska kunna dömas.

— Bevisbördan ligger på åklagaren. Jag behöver bara strössla med lite tvivel. Och i det här fallet finns det definitivt hundra procent mer än rimligt tvivel mot det som påstås i gärningsbeskrivningen, säger hon.

I första hand bör åtalet för mord ogillas, anser Clea Sangborn. Men om hovrätten trots det skulle döma hennes klient för mord finns det inga försvårande omständigheter som talar för fängelse på livstid, enligt advokaten.

— Jag menar att man inte ska döma det här för mord. Men om man gör det, är det inte ett livstidsmord. I så fall är det 16 år, säger hon.

Här kan du läsa fler artiklar om mordet på Tove i Vetlanda.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!