En tredjedel av alla elever som har NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, saknar grundskolebetyg. Arkivbild.
En tredjedel av alla elever som har NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, saknar grundskolebetyg. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

En av tre unga med NPF-diagnos saknar betyg

En tredjedel av elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), däribland autism och adhd, går ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet, rapporterar Sveriges Radio Ekot med hänvisning till statistik.


Det är en betydande skillnad jämfört med elever som inte har en diagnos av denna sort, där tolv procent går ut nian utan godkända betyg.

Siffrorna har tagits fram av Föräldranätverket "Rätten till utbildning", som har samkört statistik från SCB med Socialstyrelsens register för att se hur elever med NPF klarar skolan.

Underlaget bygger på de elever som gick ut nionde klass 2022 – cirka 120 000 personer– men räknar inte in elever med intellektuell funktionsnedsättning.

Lotta Borg Skoglund, är överläkare och docent i psykiatri vid institutionen för kvinnor och barns hälsa på Uppsala Universitet säger till Ekot att det är på tiden att någonting görs för de här eleverna.

— Vi har ju länge oroat oss för resultaten i skolan generellt och för den här gruppen av barn och unga specifikt. Vi måste anpassa skolan och se till att även barn med NPF får en trygg och bra och meningsfull skola, säger Lotta Borg Skoglund till Ekot.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!