Förskrivningen av adhd-läkemedel ökar men många slutar med sina mediciner inom ett år enligt en ny studie. Arkivbild.
Förskrivningen av adhd-läkemedel ökar men många slutar med sina mediciner inom ett år enligt en ny studie. Arkivbild. - Foto: Hasse Holmberg/TT

Många med adhd-medicin slutar inom ett år

Mer än hälften av alla ungdomar, unga vuxna och vuxna som använder adhd-medicin slutar ta den inom ett år. Detta kan försvåra behandlingen enligt svenska forskare.


Förskrivningen av adhd-läkemedel har ökat exceptionellt, framför allt sedan 2019, enligt Socialstyrelsen. I dag finns nästan 190 000 personer som har en diagnos och recept på adhd-läkemedel.

Men många unga slutar att ta sina läkemedel redan inom ett år. Det visar en studie som forskare vid bland annat Karolinska institutet har gjort. De har tittat på 1,2 miljoner patienter i Australien, Danmark, Hongkong, Island, Nederländerna, Norge, Storbritannien, Sverige och USA.

Biverkningar och svag effekt

Resultatet, som publiceras i tidskriften i Lancet Psychiatry, visar att över hälften, slutar att ta sina mediciner redan under det första året. Även om en del av dessa börjar igen efter ett uppehåll är det många som slutar.

Enligt Zheng Chang, forskare vid Karolinska institutet som lett studien, är det osannolikt att detta beror på att adhd-symtomen försvunnit. Han menar att behandlingsavbrotten kan vara ett stort hinder för en effektiv behandling.

— Vi har inte kunnat analysera de direkta orsakerna i denna studie, men vanliga skäl att avbryta medicinering är biverkningar och svag effekt, säger han i en presskommentar.

I Sverige hade runt 30 procent av alla barn upp till 12 år slutat med sin medicinering efter ett år. De flesta avbrotten i behandlingen sågs bland unga vuxna i åldern 18 till 19 år. Det är då de lämnar barn- och ungdomspsykiatrin och går in i vuxenpsykiatrin, en övergång som innebär risker att falla mellan stolarna. Det här är något som vården måste hantera bättre, anser forskarna.

Skillnad mellan länder

I Danmark slutar en betydligt lägre andel barn med sin behandling. Men jämfört med Sverige och Norge är förskrivningen av adhd-läkemedel lägre i Danmark. Det kan tyda på att man bara ger läkemedel till barn med mer allvarlig adhd och störst behov, enligt forskarna.

— Sverige har en relativt hög förskrivning av adhd-preparat jämfört med många andra europeiska länder så det är möjligt att vi har en överförskrivning, säger Zheng Chang.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!