Naloxon får i dag bara skrivas ut av läkare och sjuksköterskor. Arkivbild.
Naloxon får i dag bara skrivas ut av läkare och sjuksköterskor. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Svänger totalt – naloxon kan säljas receptfritt

Läkemedelsverket svänger om den livräddande nässprejen naloxon. Den bedöms nu kunna säljas receptfritt på apotek. Nu krävs det att ett företag som tillverkar detta läkemedel inkommer med en ansökan, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).


Redan inom några månader skulle naloxon kunna finnas att köpa receptfritt på apotek runt om i Sverige, enligt socialministern.

Orsaken är att Läkemedelsverket ändrar sin bedömning att lagen inte tillåter att naloxon säljs receptfritt. Det är en av slutsatserna efter ett möte som socialministern haft med Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.

— Läkemedelsverket gör nu en förnyad bedömning kring möjligheten att erbjuda naloxon receptfritt i Sverige. Deras bedömning nu är att detta är möjligt, säger Jakob Forssmed.

Så sent som för ett år sedan sade Läkemedelsverket nej till receptfritt naloxon.

Alla kan köpa

I dag får naloxon bara skrivas ut av läkare och sjuksköterskor direkt till personer som är i riskzonen för överdos.

Den nya bedömningen öppnar för en betydligt bredare distribution i samhället. Vem som helst kan då gå in på ett apotek och köpa nässprejen. Kravet är att apotekspersonal ska bistå med instruktioner om hur sprejen används.

— Det öppnar väldigt bra möjligheter för den enskilde, men också för anhöriga och organisationer som kommer i kontakt med personer som missbrukar droger, säger Forssmed.

Nu krävs att de företag som tillverkar naloxon skickar in en ansökan till Läkemedelsverket om att det ska få säljas receptfritt i Sverige, säger han.

— Jag vill också uppmärksamma de företag som gör detta, som tillverkar den här produkten, på det här nya förhållandet. Nu kan man vara med och faktiskt bistå i att rädda fler liv i Sverige genom detta.

TT: Hur snabbt kan det gå innan naloxon finns på apoteken?

— Min bedömning är att på några månaders sikt skulle detta kunna vara på plats, säger Forssmed.

Socialminister Jakob Forssmed (KD). Arkivbild.

Många dödsfall

I Sverige dör ungefär 900 människor av narkotika- eller läkemedelsförgiftning varje år. Vanligaste orsaken är just opioider, som till exempel heroin eller fentanyl.

Frågan om varför Läkemedelsverket ändrar sig hänvisar Forssmed till myndigheten.

— Men jag bedömer att man på grund av att det är så viktigt och livräddande verkligen har lagt sig vinn om och vridit och vänt på frågan en gång till, för att se över hur vi kan se till att bättre distribuera naloxon i samhället för att rädda liv. Man har gjort det och hittat en lösning.

När en ansökan väl kommer in är Forssmed förvissad om att Läkemedelsverket kommer att behandla den skyndsamt.

Poliser och väktare

Omkring hälften av alla opioidöverdoser inträffar i offentliga utrymmen som parker, på hållplatser eller i trappuppgångar. Regeringens stora narkotikautredning som presenterades tidigare i höstas föreslog en ny lag som innebär att personal på exempelvis härbärgen samt yrkesgrupper som poliser och väktare ska kunna få ha naloxon tillgängligt.

Det kommer fortfarande vara aktuellt att gå vidare med, enligt ministern.

— Receptfriheten är en viktigare pusselbit i sammanhanget. Men åtgärderna utesluter inte varandra. I kombination kommer de att kunna göra stor skillnad.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!