LO-Wanjas make betalades dubbelt

Deltidsjobbet på LO höjde årsinkomsten med 200 000 kronor.


Ytterligare en skandal har avslöjats med koppling till LO-basen Wanja Lundby Wedin. Nu har det visat sig att även hennes make fått stora summor för ett deltidsjobb i LO-borgen.

Deltidsjobbet höjde Lennart Wedins årsinkomst med 200 000 kronor. Tidigare hade han arbetat som ombudsman på IF Metall, men när han gick in pension 2001 fick han 78 procent av sin slutlön på 33 000 kronor i månaden i pensionspengar.

Och det var medlemmarna vid Metalls IT-skola som var tvungna att betala Lennart Wedins pension och lön. Detta eftersom skolan blivit LO:s IT-skola. Om han varit kvar på IF Metall hade han inte fått ut sin pension.

– Vi tycker inte det är rimligt att både lön och pension betalas ut samtidigt, utan vi har den ordningen hos oss att man samordnar och därmed har man ingen högre förtjänst än om man skulle arbetat, säger IF Metalls vice förbundsordförande Anders Ferbe, enligt Metro.

Den dåvarande ordföraren för IF Metall minns inte varför ansvaret för skolan förts över på LO.

–Det kommer jag inte ihåg. Det kanske var på det sättet att man skulle fördela kostnaderna på flera, säger han till Politikerbloggen.

Wanja Lundy Wedin själv tycker inte alls att det är konstigt att maken fått så mycket betalt.

–Han var ansvarig för Metalls IT-skola och så kom det önskemål när LO skulle överta det, att han skulle vara här en tid för att föra över den. Det önskemålet kom från de som jobbade med frågorna i förbunden. Jag var inte delaktig i det beslutet, säger hon, enligt Politikerbloggen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.