Torsdag 21 Okt
Stockholm

Nya sprickor i stavar på kärnreaktor

De nya styrstavarna måste bytas ut vid Oskarshamns kärnkraftverk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSKARSHAMN. Nya sprickor har upptäckts på kärnkraftsreaktorn O 3:s styrstavar, vilket bara är några månader efter att alla stavar har bytts ut av samma orsak. Ingen vet vad felet beror på och strålskyddsmyndigheten är tveksam till att reaktorn får starta förrän problemet är åtgärdat.

– Vi kommer inte ge något tillstånd till återstart så länge det finns någon som helst misstanke om att det finns sprickor. Vi kommer att göra en mycket grundlig utredning innan vi ger starttillstånd, förklarar myndighetens presschef Mattias Sköld till Oskarshamns-Tidningen.

Styrstavarna är viktiga för säkerheten och därför stängdes O 3 från oktober till december förra året efter att sprickor hade upptäckts. Orsaken till sprickorna är fortfarande okänd.

– Det kan vara termisk utmattning, felaktigheter i materialet eller något annat. Nu är det viktigt att vi får en definitiv orsak. Utan det kan vi inte eliminera problemet, säger Anders Österberg, informationschef vid Oskarshamns kärnkraftverk, till Oskarshamns-Tidningen.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela