Nya sprickor i stavar på kärnreaktor

De nya styrstavarna måste bytas ut vid Oskarshamns kärnkraftverk.


OSKARSHAMN. Nya sprickor har upptäckts på kärnkraftsreaktorn O 3:s styrstavar, vilket bara är några månader efter att alla stavar har bytts ut av samma orsak. Ingen vet vad felet beror på och strålskyddsmyndigheten är tveksam till att reaktorn får starta förrän problemet är åtgärdat.

– Vi kommer inte ge något tillstånd till återstart så länge det finns någon som helst misstanke om att det finns sprickor. Vi kommer att göra en mycket grundlig utredning innan vi ger starttillstånd, förklarar myndighetens presschef Mattias Sköld till Oskarshamns-Tidningen.

Styrstavarna är viktiga för säkerheten och därför stängdes O 3 från oktober till december förra året efter att sprickor hade upptäckts. Orsaken till sprickorna är fortfarande okänd.

– Det kan vara termisk utmattning, felaktigheter i materialet eller något annat. Nu är det viktigt att vi får en definitiv orsak. Utan det kan vi inte eliminera problemet, säger Anders Österberg, informationschef vid Oskarshamns kärnkraftverk, till Oskarshamns-Tidningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova ekobrott

Attack mot militärbas i Irak

En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.