Dödsolycka på kärnkraftverk

På söndagsmorgonen dog en 61-årig man på kärnkraftverket Oskarshamn 3.


En del på ett domkraftsliknande verktyg lossnade och slungades med stor kraft mot 61-åringens bröst. Mannen fördes i ambulans till Oskarshamns sjukhus där man kunde konstatera att han redan var död.

Olyckan inträffade strax efter klockan fem i reaktorns turbinhall. Polisen har gjort en teknisk undersökning på plats och rapporterat till Arbetsmiljöverket. Ägarbolaget OKG stoppade arbetet och inkallade en särskild krisgrupp för att hjälpa till att bearbeta sorgen.

–Vi är alla djupt bedrövade, säger OKG:s informationschef Anders Österberg.

Verktyget, som havererade, används till att lossa stora bultar. Mannen var hemmahörande i Östergötland och arbetade för ett inhyrt företag.

Kärnreaktorn 03 ställdes av den 1 mars för de årliga underhållsarbeten kombinerade med en omfattande uppgradering för ökat effektuttag. Enligt planerna ska den åter startas den 30 maj.

Fallet rubriceras som en arbetsplatsolycka, skriver Barometern.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Får bygga för att fånga in koldioxid

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Hököpinge", skriver polisen på sin hemsida.

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.