Tim Karlsson och Louise Karlsson i Kallinge är två av de som har höga PFAS-värden i blodet på grund av det förorenade dricksvattnet.
Tim Karlsson och Louise Karlsson i Kallinge är två av de som har höga PFAS-värden i blodet på grund av det förorenade dricksvattnet. - Foto: Magnus Lejhall/TT

De drack giftvatten – HD avgör tvist om skadestånd

Tusentals människor fick i sig giftiga ämnen via dricksvattnet. Nu avgör högsta instans en långdragen tvist, som handlar om ifall de som druckit PFAS-förgiftat vatten ska ha rätt till skadestånd eller inte.


I närheten av ett vattenverk sipprar utsläpp från brandskummet på försvarets brandövningsplats sakta ner i grundvattnet och vidare ut i vattenkranarna.

Tusentals invånare i Kallinge och Ronneby dricker, men det tar många år innan man upptäcker att något är fel.

Drabbade stämmer bolag

Under tiden påverkas invånarnas blod. De har förhöjda halter av PFAS, ett samlingsnamn för högfluorerade kemikalier i blodet – något som bland annat kan leda till hälsorisker och exempelvis påverka njurar, lever och kolesterolhalt. Det finns även studier som visar att PFAS hämmar kroppens immunförsvar, och PFAS har kopplats till ökad risk för vissa typer av cancer.

2013 upptäcker det kommunala vattenbolaget Ronneby miljö och teknik höga halter av PFAS i dricksvattnet i det lokala vattenverket. Drabbade går samman och stämmer sitt vattenbolag– en lång process tar vid.

Enligt den första domen i Blekinge tingsrätt våren 2021 anses det kommunala vattenbolaget vara skadeståndsskyldigt, och de drabbade ska få kompensation för personskada i form av förhöjda halter av PFAS i blodet.

Nu avgör HD

Domen överklagas av kommunen och i hovrätten över Skåne och Blekinge blir det ett bakslag för de drabbade invånarna. Enligt hovrätten innebär de höga halterna av PFAS i blodet visserligen en förändring av kropparna – men domstolen anser samtidigt att de som har stämt vattenbolaget inte har kunnat bevisa att förändringen i sig utgör en skada på kroppen.

Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd för målet, och domen meddelas kvart i nio på tisdagsmorgonen.

TT
/
/
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.