Nya fräscha Göteborg

- 16/10/2008, 20:11 -

Med miljözoner och papperskorgar går Göteborg mot en grönare framtid.

Känn på de här. Alnön - Norrlands Hawaii. Eller Arvika - kommunen med stake. Eller varför inte Oskarshamn - en öppen famn.

Såna här "city slogans" har du säkert passerat någon gång på resa i Sverige. De brukar stå vid vägkanten. Strax före staden. Stadskontoret vill nämligen att du ska förknippa staden med rätt känsla. Kärlek och framgång. Inte sunk, arbetslöshet och vemod. Så att du stannar för en kaffe. Eller i bästa fall flyttar dit.

Men Göteborg verkar ha sett igenom det där och gått till steg två. Till handling. Nu vill Göteborg bli snyggare, och framför allt renare. I dag beslutades med politisk majoritet att man ska köpa in fler papperskorgar. Kostnaden blir 16 miljoner vilket kommer att räcka till många nya korgar men även till tömning och skötsel, skriver GP.

Samtidigt röstades ett förslag igenom som ska ge staden bättre luft. Hur det ska se ut är inte klart men i de särskilda miljözonerna tänker man sig mindre biltrafik. Svårigheten är hur man ska kunna kontrollera att inte bilar kör in där ändå.

Regeringen måste också godkänna förslaget. Men Anders Roth, miljöchef på trafikkontoret i Göteborg, tror att göteborgarna kommer att gilla idén.

– Det handlar ju om att värna om det allmänna utrymmet, säger Roth.

Men den styrande minioriteten, s och mp, röstade emot förslaget. De anser inte att det synkar med trängselavgifterna.

– Vi kan inte ha både avgiftsgränser och kontrollera vilka bilar som kör in, säger trafikansvariga kommunalrådet Anneli Hulthén (s) enligt Aftonbladet.

Skrivet av: