Justitieminister Gunnar Strömmer presenterar en lägesuppdatering av säkerhetsläget i Sverige under en pressträff.
Justitieminister Gunnar Strömmer presenterar en lägesuppdatering av säkerhetsläget i Sverige under en pressträff. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Fortsatt hög terrorhotnivå i Sverige

Säkerheten i Sverige har försämrats, men inte tillräckligt för att höja terrorhotnivån.


— Vi har sett händelser i omvärlden som påverkar Sverige, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff om säkerhetsläget tillsammans med Fredrik Hallström, tf operativ chef på Säkerhetspolisen (Säpo) och Per Engström, kommenderingschef vid Nationella operativa avdelningen (Noa).

Sedan terrorhotnivån höjdes i augusti från en trea till en fyra på en femgradig skala har säkerhetsläget försämrats ytterligare enligt Säkerhetspolisen (Säpo).

Orsakerna är flera och bland annat nämns utvecklingen i Gaza. Kriget har ökat det redan polariserande klimatet i samhället, och det gäller även aktiviteten bland våldsbejakande extremister.

Gunnar Strömmer nämner även terrordådet i Bryssel i oktober där två svenskar sköts ihjäl i samband med Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Asienbörser backar rejält

Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.

Polis sköt när man greps efter mordförsök

1 timme sedan
Sent på måndagskvällen fick polisen larm från ett socialt boende i Upplands Väsby norr om Stockholm om en man som betedde sig hotfullt.