Byggnadsarbetare på en arbetsplats i Solna håller en tyst minut för de omkomna i hissolyckan på en byggarbetsplats i Sundbyberg.
Byggnadsarbetare på en arbetsplats i Solna håller en tyst minut för de omkomna i hissolyckan på en byggarbetsplats i Sundbyberg. - Foto: Anders Wiklund/TT

Tyst minut för omkomna i hissolycka

På måndagen hedrades de omkomna i den allvarliga hissolyckan i Sundbyberg med en tyst minut på landets byggarbetsplatser.


Det var fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen som uppmanat till en tyst minut på måndagsförmiddagen.

Utöver hissolyckan den 11 december som krävde fem liv dog en man i 60-årsåldern i en kranolycka på Northvolt i Skellefteå på torsdagen.

Klockan halv tio stannade arbetet på en byggarbetsplats i Solna. Deltog gjorde bland andra Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm som i helgen, i en intervju med Dagens ETC, kallade den senaste veckans dödsolyckor det "absolut hemskaste jag varit med om i mitt yrkesliv".

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i samband med måndagens tysta minut i Solna.

Det var den 11 december som en bygghiss rasade 20 meter på en byggarbetsplats i Sundbyberg. Fem personer omkom. Ytterligare två personer undgick att följa med hissen i raset, den ena genom att hoppa.

Händelsen utreds av både polisen och Statens haverikommission.

Ytterligare en dödlig arbetsplatsolycka inträffade på fredagen utanför Örnsköldsvik, där en ung man dog sedan hans grävmaskin gått genom isen. Hittills i år har över 60 personer dött i arbetsplatsolyckor.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!