Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V). Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V). Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vänstern om matpriserna: Groteskt

Matpriserna har höjts för mycket enligt en ny rapport. Något som V-ledaren Nooshi Dadgostar kallar för "groteskt". Regeringen har valt att skydda matjättarnas överpriser, säger hon.


En ny rapport från Konjunkturinstitutet (KI), som visar att matpriserna har höjts mer än befogat, får V-ledaren Nooshi Dadgostar att reagera kraftigt.

— Att matjättarna fortsätter att höja priserna på det här sättet är groteskt, och att regeringen inte gör något åt det är helt oacceptabelt, säger hon.

Enligt Nooshi Dadgostar handlar det om att de stora matjättarna har satt överpriser, och på så sätt kunnat ta ut övervinster. Något hon menar att regeringen låtit ske.

— Det är uppenbart att vi har en regering som har valt att skydda matjättarnas övervinster istället för Sveriges familjer, säger hon.

I mars kallade finansminister Elisabeth Svantesson till sig matjättarnas vd:ar för att prata om de skenande matpriserna. Enligt Nooshi Dadgostar var det inte tillräckligt.

— Hon ställde inga krav på dem, säger hon.

Nyligen presenterade Vänsterpartiet flera förslag för att få ned matpriserna.

Det handlar bland annat om att bryta upp den monopolliknande matmarknaden som skapats och göra plats för fristående matbutiker. Utöver det vill partiet att otillbörliga handelsmetoder ska kriminaliseras.

TT söker finansminister Elisabeth Svantesson.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!