Johan Forssell (M), bistånds- och utrikeshandelsminister. Arkivbild.
Johan Forssell (M), bistånds- och utrikeshandelsminister. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Regler för partikopplat bistånd görs om

Regeringen har beslutat att ändra reglerna för det demokratistöd som fördelas av partikopplade biståndsorganisationer – något bland annat Sverigedemokraterna efterfrågat. Alla partiers organisationer kommer att garanteras stöd, säger biståndsminister Johan Forssell (M).


Biståndsmyndigheten Sida delar varje år ut pengar till partianknutna organisationer (PAO) för demokratistödjande arbete i andra länder.

De senaste åren har organisationerna konkurrerat med ansökningar till Sida. Men när regeringen nu ändrar i strategin för det så kallade PAO-stödet kommer pengarna i stället fördelas utifrån mandatfördelningen i riksdagen. Dessutom blir det ett grundbidrag på två miljoner kronor per år och organisation.

— Vi vill växla upp demokratiarbetet. Det är en uttalad prioritet i regeringens biståndspolitik. Tyvärr går det åt fel håll när det gäller demokrati i världen. Vi anslår nu betydligt mer resurser till de politiska partiernas demokratiarbete, säger Johan Forssell.

SD-stiftelse har nekats

I stort är det en återgång till hur det såg ut fram till 2018. Enligt Johan Forssell har nuvarande system varit orättvist.

— Det har gynnat Socialdemokraterna, medan till exempel Moderaterna fått väldigt lite och Sverigedemokraterna inget alls. Man kan fundera på hur demokratiskt det är, särskilt i ett system som har som syfte att arbeta för just demokrati, säger han.

Sverigedemokraternas biståndsstiftelse Hepatica har nekats två gånger av Sida och är den enda partianknutna organisation som inte fått något stöd alls, vilket Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter rapporterat om.

— Vår prioritering har varit likabehandling mellan partierna och att valresultatet ska vara viktigt, säger Forssell.

Hur drivande har SD varit för att få till den här förändringen?

— Det här har varit viktigt för Sverigedemokraterna. Men det är ett gemensamt regeringsbeslut och det har varit en gemensam förhandling mellan fyra partier. Det har funnits en stor samsyn om att vi ska ha ett system som bygger på likabehandling.

Stränga krav

Den nya strategin gäller 2024–2027. Pågående insatser kommer att fullföljas enligt redan avtalade villkor.

Johan Forssell säger att budgeten i praktiken ökar med nära 60 procent per år. Han betonar även att kontrollen kommer att skärpas.

— Det ska vara förknippat med stränga krav på redovisning och transparens.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!