Theo Bertram, vice chef för myndighetskontakt och policy på Tiktok i Europa.
Theo Bertram, vice chef för myndighetskontakt och policy på Tiktok i Europa. - Foto: Jessica Gow/TT

Tiktoks plan för att tysta kritikerna

Desinformation, dataosäkerhet och övervakning. Kritiken mot Tiktok har varit stundtals hård 2023. Samtidigt försöker företaget bli mer transparent. Säkerheten är högsta prio för oss, säger Theo Bertram, en av Tiktoks högsta chefer i Europa, till TT.


I november i år krävde EU svar från kinesiska Tiktok. Unionen ville veta hur plattformen skyddar unga användares mentala hälsa. Det var andra gången på kort tid som EU petade på techdraken och krävde svar. I oktober ville EU veta hur Tiktok bemötte tillströmningen av desinformation och hatiskt innehåll i samband med kriget mellan Israel och Hamas.

Tiktoks svar? Flera texter och rapporter på egna hemsidan. Om kriget i Mellanöstern, om transparens och om hur företaget följer EU:s alla lagar. Därtill åkte Tiktoks vd, Shou Zi Chew, till Europa för att träffa ledande politiker för att stilla oron om kopplingar till Kina och frågorna som förföljer bolaget.

Är Tiktok farligt? Vem styr innehållet egentligen? Och hur är det med Kina, är Tiktok bara en front för kommunistpartiet?

TT ställde frågorna till Theo Bertram, vice chef för myndighetskontakt och policy på Tiktok i Europa.

— Vår högsta prioritet är användarnas säkerhet. Vi måste se till att tonåringarna på vår plattform är trygga, säger han.

Vd i Singapore

Bertram understryker, likt andra Tiktok-chefer, att företaget inte har någon koppling till det kinesiska kommunistpartiet och att användarnas data inte övervakas eller lämnas ut. Inblandning från Kina har "aldrig förekommit hänt och kommer aldrig att förekomma". Vidare betonar han att företaget har sitt säte på Kajmanöarna med huvudbas och vd stationerad i Singapore.

I år inledde Tiktok "Project clover", som går ut på att styra upp säkerheten kring användardata i Europa, bland annat med ett datacenter i Norge.

När det gäller innehållet anser Theo Bertram att Tiktok gör vad bolaget kan för att "skydda" utan att "styra".

— Vi vet att skarpa tidsgränser kan skapa konflikter mellan föräldrar och barn. De har sin plats, men vi tror det handlar mer om att lära tonåringarna ställa sig själva rätt frågor. Gillar jag det här? Är det här bra? Använder jag min tid på rätt sätt? säger han.

— Skärmtid har blivit ett fult ord, men folk ser på filmer som är timslånga. Så skärmtid i sig är inte dåligt. Det är vad den innehåller. Hindrar skärmtiden dig från att göra något annat? Eller är det en upplevelse som du gillade?

Kreativitet och talang

Ser du någon fara i att Tiktok som format, där allting är kort, bidrar till att folks uppmärksamhetsförmåga minskar? Att det inte går att få en helhetsblick över komplexa saker på någon minut?

— Jag tycker inte nödvändigtvis att ett kort format gör det omöjligt att förmedla komplexa saker, säger Bertram.

— Det handlar mycket om kreativitet och talang för att formulera ett budskap. Titta på nyheter, som börjar med en rubrik och sedan tar dig vidare. Längre behöver inte vara bättre. En Rolling Stones-låt är inte sämre än Beethovens symfonier för att den är kortare, bara annorlunda.

Tiktoks kontor på Vasagatan i Stockholm.
TT
/
/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!