Snöstormar genom åren – tidigare kaos

Hela städer insnöade, stängda arbetsplatser, kaos i trafiken och skidåkare mitt i stan. Här är några av de värsta snöovädren i svensk historia.


Yrväderstisdagen, 1850

Den så kallade "yrväderstisdagen" inföll den 29 januari 1850 då ett intensivt snöoväder drog in över nordöstra Götaland och östra Svealand. Ett hundratal personer uppskattas ha omkommit i ovädret som än i dag är en av de allra värsta väderkatastrofer som har drabbat landet.

Med dagens väderprognoser och varningar skulle dödsoffren troligtvis vara högst begränsade.

.

Skåne, 1979

Snön har ställt till med stora problem i Skåne nu i veckan. Samtidigt är landets sydligaste län inte främmande för vinterkaos.

Vintern 1979 avlöste snöstormarna varandra i Skåne. Värst blev det en vecka i februari då kraftiga vindar orsakade ett massivt snödrev som orsakade stora problem i södra Sverige.

Hela byar begravdes av snömängderna. Isolerade husägare fick gräva sig ur sina hus och vissa fick evakueras med helikopter. Den södra delen av Skåne beskrevs som "ett månlandskap utan vägar".

.

Novemberstormen, 1995

Bohuslän, Västergötland, Halland, Blekinge, Småland och Östergötland var några av de områden som fick smaka på ovädret som drog in från Nordsjön i november 1995.

I ett 20-tal kommuner tvingades skolor och arbetsplatser bomma igen och på vägarna var bilköerna flera mil långa i över ett halvt dygn. I Göteborg uppstod kaos när staden lamslogs av hårda vindar och meterhöga snödrivor.

Bland annat tog sig flera människor fram genom att åka skidor – mitt i staden.

— Egentligen är det svårt att gradera oväder, men det här är helt unikt för november, sade meteorologen Aldur Adolfsson till Göteborgs-Posten.

.

På flera håll var snön över en meter hög i Gävle 1998. Arkivbild.

Gävle, 1998

Måndagen den 7:e december 1998 var Gävle en isolerad stad. Ett ymnigt snöfall i kombination med hårda vindar hade resulterat i stora drivor snö.

131 centimeter snö hade fallit över staden. Till eller från Gävle gick det inte att ta sig varken med bil eller tåg.

Av Gefle Dagblad benämndes snöfallet "århundradets värsta". Skolor och arbetsplatser stängde, ett bilförbud infördes i väntan på snöröjning.

Snön fortsatte att falla under decembers två första veckor. Först i mitten av december började livet återgå till det normala för Gävleborna.

.

Norrlandskusten, 2018

I februari 2018 föll stora mängder snö i södra Norrland. Kollektivtrafiken mellan Uppsala och Örnsköldsvik slogs ut och skolor i Sundsvall, Nordanstig och Hudiksvall höll stängda.

Samtidigt var vägarna längs kusten oframkomliga i flera dagar. I den ångermanländska byn Gåltjärn uppmättes 175 centimeter snö.

Taket på en bilhall i Sundsvall rasade 2018 till följd av den tunga snön. Arkivbild.
TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!