Överbefälhavare, ÖB, Micael Bydén under sitt föredrag vid dagens program på Rikskonferensen Folk och Försvar 2024 på Sälens Högfjällshotell.
Överbefälhavare, ÖB, Micael Bydén under sitt föredrag vid dagens program på Rikskonferensen Folk och Försvar 2024 på Sälens Högfjällshotell. - Foto: Pontus Lundahl/TT

ÖB: Vi kan behöva slåss för det vi tror på

Överbefälhavare Micael Bydén uppmanar alla att förbereda sig mentalt inför att även Sverige skulle kunna hamna i krig. Det är helt enkelt slut på bekvämligheten som vi känner den, säger han.


ÖB inledde sitt anförande på Folk och försvars rikskonferens med att visa bilder på sönderbombade hus i Ukraina.

— Det är så det ser ut när livet vrids ur led. Tror ni att detta skulle kunna vara Sverige?sade Bydén.

Han underströk att "allt avgörs med svaret på den frågan" – som tempot, pengar, inställningen och beslut i strävan att rusta Sveriges militära och civila försvar.

— Det är helt enkelt slut på bekvämligheten som vi känner den. Omvärldsutvecklingen kräver mer av oss, sade ÖB.

Skakar om

ÖB:s budskap ligger i linje med vad ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), uppgav i söndags, att Sverige kan hamna i krig.

Syftet sägs inte vara att skrämmas, men budskapet har skakat om.

— Om det inte skakat om tidigare, om man inte förstått hur allvarlig situationen är, om det är de här orden som fäller avgörandet – då var det ganska bra, säger ÖB.

Han framhåller att alla har ett ansvar i kris och krig.

— Du kan vara lärare i skolan, då bör du inte bara ha funderat på om du behöver ha vatten och annat hemma för din personliga skull, utan också för att du ska kunna gå till ditt jobb och upprätthålla en viktig funktion.

För långsamt

Bakom budskapen finns en oro för att förberedelserna för att Sverige ska klara kris och krig går för långsamt på flera håll, bland annat inom myndigheterna.

ÖB underströk att budskapets betydelse inte förminskas av att Rysslands militära förmåga nu reduceras genom kriget i Ukraina och av att Sverige räknar med att snart vara med i Nato.

— Vi är säkrare inom försvarsalliansen, men vi är inte är försäkrade mot att behöva slåss för det vi tror på, sade Bydén.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!