Snökaos är att vänta i större delen av landet.
Snökaos är att vänta i större delen av landet. - Foto: Janerik Henriksson/TT

SMHI varnar för stökigt väder – 20 centmeter snö och storm

Det kan bli stökigt väder med mycket snö och hård blåst och besvärligt väglag i sydvästra Sverige, varnar SMHI. Vid kusten kan det bli storm och Trafikverket har placerat ut bandvagnar som beredskap i Göteborg och Uddevalla.


Stöket orsakas av att ett djupt lågtryck drar in från Skagerack och fortsätter nordost in över Sverige och driver snö och blåst framför sig. 

Mest kommer det att märkas i västra Götaland och västra Svealand, enligt SMHI:s bedömning tidigt på onsdagsmorgonen.

Missarna du ska undvika i vinterkylan: "Är ju helt galet"

Här blir det 20 centimeter snö

Som mest kan det bli 10–20 centimeter snö och det finns orangea och gula varningar utfärdade. Vid kusten kan vinden komma upp i stormstyrka.

"Jag är väldigt glad att vi får möjligheten att ta emot detta stöd då det underlättar om väderläget förvärrar både framkomlighet för samhällsviktiga transporter eller vid räddningsinsatser", säger Markus Green, räddningschef i Uddevalla i ett pressmeddelande om de fyra bandvagnar som anlände till stationen där strax före midnatt natten till onsdagen.

15 saker du alltid ska ha i bilen på vintern

Starka vindar

I och med att lågtrycket drar öster över landet kan det också bli snö och starka vindar i östra Svealand framåt eftermiddagen och kvällen, vilket också gäller längre norrut i Västernorrland och längs kusten i Västerbotten.

Årtusendets kallaste temperatur uppmätt – här var det –44,6 grader

Därför är det iskallt – trots global uppvärmning

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!