En hund som gått till attack mot flera olika barn kommer att avlivas. Genrebild.
En hund som gått till attack mot flera olika barn kommer att avlivas. Genrebild. - Foto: Johan Nilsson/TT & Bullit Marquez

Hund attackerade 10-årig pojke i Göteborg – nu ska den avlivas

En hund som på kort tid attackerat tre barn kommer att avlivas, uppger länsstyrelsen i Halland. Vi bedömer att det är alldeles för stor risk för nya incidenter, säger handläggaren Violeta Delgado.


Vid den senaste incidenten, i Kortedala i Göteborg i förra veckan, blev en pojke svårt skadad i ena armen när han attackerades av hunden.

I samband med det framkom att hunden, som sedan dess varit omhändertagen, vid två tidigare tillfällen attackerat ett barn, dessutom bet den i fjol ihjäl en annan hund.

Nu har länsstyrelsen beslutat att hunden ska avlivas.

– Vi har beslutat om avlivning. Vår bedömning är att hunden inte ska omplaceras eller lämnas tillbaka till ägaren, säger Violeta Delgado.

– Det är mot bakgrund av vad som har framkommit, att hunden utgör stor fara för människor och andra hundar. Vi bedömer att det är alldeles för stor risk för att nya incidenter kan inträffa.

Här är hundarna som familjer ska undvika – enligt experten: "Kan råka skada barnet"

Flera attacker

Hundens ägare, som tidigare dömts för en rad olika brott, är skriven i Halland och har varit svår att nå. Länsstyrelsen har dock nu varit i kontakt med ägaren och informerat om ärendet.

Enligt länsstyrelsen bet hunden förra året ihjäl en annan hund. Efter det beslutades om koppel- och munkorgstvång.

I december gick hunden trots det till attack mot två olika barn, en gång i Hallands län och en gång i Skåne län. Vid ett av tillfällen skadades barnet allvarligt.

13 hundraser som är förbjudna i Danmark – men tillåtna i Sverige

"Mycket ledsamt"

I kombination med attacken i Göteborg i förra veckan blev avlivning då den enda utvägen, enligt Violeta Delgado.

– Vi tittar ju på helheten, med tidigare händelser och utlåtanden från djurhemmet, polisens besiktningsmän och även djurägarens yttrande, säger hon.

– Det är olyckligt och mycket ledsamt att barn blivit drabbade så pass allvarligt. Men det är även beklagligt att hunden måste tas bort.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!