Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

M kritiska i miljötest

Nyheter | 29/05/2009 06:44

Naturskyddsföreningens test visade att moderaterna var mest kritiska mot nya miljökrav.

I en enkät från Svenska Naturskyddsföreningen fick fem toppkandidater ta ställning till tolv krav som föreningen ska ställa på parlamentet nästa mandatperiod.

Ur enkäten visade det sig att moderaternas kandidater bara stödde 40 procent av kraven, till skillnad från vänsterpartiet som instämde till hundra procent. Christofer Fjellner, trea på moderaternas valsedel, protesterade mot sju av tolv krav - varav ett var att botteltråling skulle förbjudas. Men nu väcks kritik mot att testet bara visade en sida, och bland annat Fjellner har förklarat att han svarade nej för att frågan var förenklad, och att vissa typer av bottentrålning är miljömässigt okej.

– Enkäten är väldigt dubiös. Det visade sig tydligt när vi pratar om bottentrålning som jag jobbat och kämpar emot. Då får jag kritik för att jag inte vill förbjuda all bottentrålning. När man sedan skrapar på ytan visar det sig att till exempel Isabella Lövin tycker som jag, sade Fjellner till Svenska Dagbladet.

Naturskyddsföreningens odförande Mikael Karlsson sammanfattade efter enkäten att det finns miljöengagerade kandidater i stort sett alla partier och att engagemanget verkar variera mer från person till person än från parti till parti då enkäten visade på stora åsiktsskillnader inom partierna.

Skrivet av: