Ungerns premiärminister Viktor Orbán står ensam kvar. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán står ensam kvar. Arkivbild. - Foto: Denes Erdos/AP/TT

USA ökar pressen på Ungern: Rösta på måndag

USA:s ambassadör uppmanar Ungerns premiärminister Viktor Orbán: På måndag kan du säga ja till Sverige. Men företrädare för det ungerska regeringspartiet tänker inte ens dyka upp.


Ungern är trots tidigare löften det enda land som inte har ratificerat Sveriges Natoansökan.

På måndag möts det ungerska parlamentet för en extrasession på begäran av oppositionen, och Natomedlemskapet står på agendan.

Men parlamentet kommer inte att vara beslutsfört. Den ungerska sajten ATV rapporterar att Viktor Orbáns regeringsparti Fidesz och koalitionspartnern KDNP inte kommer att närvara.

USA: Måndag gäller

Samtidigt ökar trycket på Ungern från USA. Den amerikanska ambassaden i landet skickade ut ett uttalande under fredagen där man påminner om Orbáns ord om att Ungern ska ratificera Sverige "vid första möjliga tillfälle".

"Måndagens session är ett tillfälle att göra det", skriver ambassaden.

Även amerikanska ledamöter i kongressen höjer rösten mot Orbán. I ett blocköverskridande uttalande från senatorerna Jeanne Shaheen och Thom Tillis uppmanas han gå vidare med ratificeringen utan dröjsmål.

"Trots upprepade tidigare löften så är Ungern den sista Natomedlemmen att inte ha ratificerat Sveriges ansökan och både tid och tålamod håller på att ta slut. Ungerns passivitet riskerar att bestående skada relationen med USA och Nato."

Kristerssons svar

Ledamöter för Fidesz säger dock att de kommer att vänta med att rösta till dess att Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Orbán har mötts, enligt Reuters.

Även den ungerske utrikesministern pressar statsministern: Kristersson borde komma till Budapest – sedan kan Ungern säga ja.

— Det naturliga är att träffas när vi har blivit medlemmar, har Kristersson sagt.

Turkiet sade ja till Sverige i slutet på januari och under fredagen pratade Kristersson och Turkiets president Recep Tayyip i telefon. Ett "bra samtal" om gemensamma insatser mot terrorism, enligt statsministern.

Erdogan underströk, enligt presidentkansliet på X, vikten av att Sverige fortsätter uppfylla sina åtaganden i det trepartsavtal som slöts mellan Finland, Sverige och Turkiet i Madrid.

TT
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!