Polis på plats efter mordet vid Huvudsta centrum i Solna den 20 januari 2023.
Polis på plats efter mordet vid Huvudsta centrum i Solna den 20 januari 2023. - Foto: Christine Olsson/TT

Kostas, 39, föll offer i gängens skjutningar

Kostas levde ett ordnat liv med sambo och en liten dotter, ändå blev han mördad i vad som tros ha varit ännu en så kallad felskjutning. Jag tror inte att det går för någon att förstå hur det är att förlora en familjemedlem på det sättet, säger advokat Lina Holmgren som företräder hans systrar och föräldrar.


Fakta: Fem åtalade efter mordet

Totalt fem personer står åtalade efter mordet i Huvudsta centrum i Solna den 20 januari 2023.

Två män, i 25- respektive 30-årsåldern, är åtalade för mord. De är är åtalade för mordförsök på de andra fyra personerna som var nära att träffas av skott.

En tredje man är åtalad för medhjälp till mordet. Han ska bland annat ha försett gärningsmännen med en flyktbil att använda efter mordet, samt hjälpt till att bränna den efteråt.

Ytterligare två män är åtalade för grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott.

Mordet misstänks vara en del i konflikten mellan de två kriminella nätverken Dalen och Foxtrot, men mannen som sköts hade inget med gängkriminalitet att göra.

39-årige Kostas och hans fyra vänner hade just lämnat den restaurang i Solna där de ätit middag på kvällen den 20 januari i fjol när en maskerad person kom fram och öppnade eld.

Personen sköt rakt in i klungan och Kostas träffades och dog.

Han och hans vänner hade ingen koppling till gängkriminalitet och åklagare Maria Hävermarks klara uppfattning är att mördarna egentligen var ute efter en helt annan person som inte var på platsen.

Ett år senare avslutas nu rättegången om mordet i Solna tingsrätt. Två män står åtalade för att ha utfört skjutningen, medan en tredje man misstänks för medhjälp.

Livstids fängelse

Både åklagaren och de två målsägarbiträden som företräder Kostas anhöriga yrkade under fredagen på att de misstänkta mördarna ska dömas till livstids fängelse.

— Det här är en fruktansvärd händelse som har drabbat henne och deras gemensamma barn, som knappt kommer att ha några minnesbilder alls av sin pappa. Hon vill naturligtvis att de som begått gärningen ska dömas och få ett långt straff för det, säger Anna Björklund, som företräder Kostas dåvarande sambo och dotter.

Advokat Lina Holmgren som företräder hans systrar och föräldrar säger att rättegången har varit slitsam för familjen.

— Det har varit oerhört psykiskt påfrestande och det har varit tunga dagar här i säkerhetssalen. De är samtidigt tacksamma att det har genomförts en så bra utredning som lett till åtal.

På fel plats

Det här är ett mord som hade kunnat drabba i princip vem som helst, säger Lina Holmgren.

— Det handlar om en person som är ute och äter middag tillsammans med några vänner och ska åka hem. Han är bara på fel plats vid fel tidpunkt.

Hon beskriver det som att hennes klienter föll ned i ett avgrundsdjupt hål för ett år sedan, då de nåddes av nyheten om mordet.

— I viss mån är de fortfarande i det. De är i chock fortfarande och kan inte egentligen begripa att han är borta, säger hon.

Samtliga av de åtalade har förnekat brott under rättegången, som ska avslutas nästa vecka.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!