Reinfeldt: Svårt läge för Saab

Opels separatförsäljning gör läget för Saabs nya ägare svårt, tror Reinfeldt.


Att General Motors (GM) nu säljer Opel för sig gör att den eventuella nya ägaren till Saab måste vara beredd att ta på sig stora åtaganden, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

– I ett läge där Saab inte är en del av en sådan här större överenskommelse måste alltså någon annan köpare vara beredd att ta sig an Saab. Och dessutom kommer det säkert att väcka frågor om själva kopplingen till GM, och rättighetsfrågor, så jag tror att alla som har följt detta nära inser att detta är ett väldigt utsatt och svårt läge för Saab, säger Reinfeldt till TT.

Sälja Opel först

Kvar ute i kylan. Så är Saabs läge nu. Opel har sålts till kanadensisk-ryska intressen. Och ännu har ingen köpare av Saab offentliggjorts. En storaffär där GM säljer hela sin europeiska verksamhet i ett och samma paket är alltså överspelad. Dessutom kommer nu GM med största sannolikhet att i början av nästa vecka ansöka om konkursskydd och rekonstruktion enligt det omtalade kapitel elva.

GM har varit tydliga med att Opel-affären först ska vara i hamn för att inte tillgångarna ska dras in i konkursförfarandet i USA.

"Måste bäras"

Någon liknande strategi har GM inte haft för Saab. Den 17 juni ska Saab förhandla om sitt ackord i Vänersborgs tingsrätt. Om GM inte skriver ner sina fordringar på Saab, nära tio miljarder kronor, får Saab inte igenom ackordet. Och då är det alltså stora summor en eventuell ny ägare måste täcka.

Reinfeldt påpekar att frågan om skuldavskrivning ännu hänger lös, och att regeringen hela tiden sagt att den söker en långsiktig ägare till Saab.

– Med det vill man signalera väldigt resursmässigt uthållig. För det är ett företag som har mycket skulder man måste förhålla sig till, som har löpande förluster man måste täcka och dessutom stora utvecklingsbehov, och allt detta måste bäras av en ny ägare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Kalmar

idag 01:09
"Man i 18-årsåldern misstänks för rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.