Söndag 16 Jan
Stockholm

Koenigsegg skakat av ägarbråk

Koenigsegg som tar över Saab skakas av ett infekterat ägarbråk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sju miljoner kronor totalt. Det är vad en av ägarna, miljonären Joel Wikell kräver av Koenigsegg. Biltillverkaren som med all sannolikhet köper Saab.

Kravet kommer efter att en beställd bil inte levererats och på det ett lån på två miljoner kronor som ska betalas tillbaka. Stämningen lämnades in i april i år. Och i det senaste yttrandet som skickats till Helsingborgs tingsrätt går Joel Wikell till hårt angrepp mot vd:n Christian von Koenigsegg.

Joel Wikell har fått olika ursäkter och förklaringar från Christian von Koenigsegg varför bilen inte levererats, bland annat att Koenigsegg måste leverera till andra kunder först. Joel Wikell har uppenbarligen bortprioriterats till förmån för andra köpare.

Wikell är minoritetsägare i Koenigsegg med sina 6,5 procent. Tvisten handlar alltså om ett bilköp som gjordes 2001 då IT-miljonären erbjöds att köpa en bil för en miljon kronor för att stödja företaget med pengar. Tanken var därefter att sälja vidare bilen och dela på vinsten. Men någon bil blev det inte. Inte heller någon försäljning eller vinst. Nu kräver Joel Wikell Koenigsegg på närmare 4,9 miljoner kronor.

Även ett lån på två miljoner kronor ska ha betalats ut till företaget efter att Christian von Koenigsegg beklagat sig över "kronisk dålig likviditet". Men kraven bestrids av Koenigsegg. Man menar bland annat att lånet var en investering som Wikell gjorde i form av delägare.

Om det här på något sätt kommer att påverka Saab är ännu oklart. Senast den 21 juli ska Koenigsegg svara på yttrandet, enligt E24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela