Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj under en frågestund förra veckan. Arkivbild.
Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj under en frågestund förra veckan. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

"Ensamt och eländigt" för förste S-vilden

Som Socialdemokraternas förste politiske vilde i riksdagen blir Jamal El-Haj historisk. Men där slutar antagligen hans betydelse. Jag tror inte att han får något inflytande alls, säger statsvetaren Peter Esaiasson.


Jamal El-Haj lämnar Socialdemokraterna sedan han mist partiledningens förtroende. Men i riksdagen tänker El-Haj sitta kvar, meddelar han.

Livet som tidernas förste S-vilde lär dock inte bli så angenämt, tror Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

— Man kan ju citera Thomas Hobbes, när han karaktäriserade livet innan det fanns någon stark statsmakt: "Ensamt, eländigt, brutalt och kort". Det är inget roligt. Man blir en socialt utstött person. Jag gissar att han inte kommer att vara så mycket i riksdagen, säger Esaiasson.

Inget inflytande

Så det blir inget arbete i utskott eller så?

— Nej för fasen, aldrig.

Som det parlamentariska läget ser ut i dag finns heller inget utrymme för El-Haj att göra en Amineh Kakabaveh, som efter sitt uttåg ur Vänsterpartiet lyckades utnyttja sitt mandat för att driva igenom sina egna frågor.

— Just nu spelar han ingen som helst roll. Det skulle i så fall vara i ett senare skede om det skulle bli fler avhopp, säger Peter Esaiasson.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Pressbild.

"Spricka i muren"

El-Hajs vildeskap får möjligtvis en viss påverkan på bilden av Socialdemokraterna, som brukar ha bättre kontroll över sina riksdagsledamöter, tror Esaiasson.

— Socialdemokraterna är den starkaste bastionen för den svenska partibaserade demokratin, där partierna alltid håller ihop i riksdagen. Nu finns det kanske för första gången en spricka i den muren. I det långsiktiga ljuset så kanske det kan signalera något, men det är bara ett myrsteg i sammanhanget.

Hur tas det här emot i S-leden?

— Det får man nog fråga dem, men det är klart att det är jobbigt när något händer första gången, och det ger ju en signal till partiledarskapet att de kanske inte har full kontroll över gruppen.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

MP om uranbrytning: “Dyrt och farligt”

Pappa sköts ihjäl i felskjutning – två döms

En 39-årig småbarnsfar utan koppling till kriminalitet sköts till döds när han kom ut från en restaurang i Solna.

Nya Rysslandssanktioner klubbade

EU-länderna har nu formellt godkänt sitt 13:e sanktionspaket med anledning av Rysslands krig i Ukraina.

Efter mordet i Christiania – fem åtalas

Fem gängkriminella i åldrarna 18-28 år åtalas för att ha planlagt och utfört ett mord i fristaden Christiania i Köpenhamn, uppger Köpenhamnspolisen.

Kriminolog: Gängens fixare lättare att komma åt

En nyckel i kampen mot gängen är att komma åt de 680 möjliggörare och specialister som polisen presenterade i sin kartläggning, enligt kriminologen Manne Gerell. Kommer man åt dem blir det svårare för kriminella att tjäna pengar som de sedan omsätter till makt, säger han.

Här är Coca-Colas nya smak – då kommer den finnas i butik

En ny smak på Coca-Cola landar i svenska butiker från och med vecka 16. Nyfiken på hur Coca-Cola K-Wave Zero Sugar kommer smaka? Då ska du läsa vidare.