SD-ledaren Jimmie Åkesson vill kunna låsa in kriminella utan brottsmisstanke under en kortare tid. Arkivbild
SD-ledaren Jimmie Åkesson vill kunna låsa in kriminella utan brottsmisstanke under en kortare tid. Arkivbild - Foto: Jessica Gow/TT

SD: Lås in kriminella kort tid utan misstanke

SD vill kunna låsa in gängkriminella utan konkret brottsmisstanke under en kortare tid. Det kan bli ett avgörande verktyg för att bekämpa organiserad brottslighet, anser SD-topparna Jimmie Åkesson och Richard Jomshof.


Sverigedemokraternas partiledare och rättspolitiske talesperson utvecklar i en debattartikel i Expressen hur de tänker sig att förslaget skulle kunna fungera.

"Genom att vid väl valda tillfällen låsa in personer som är kopplade till gängkriminalitet under, låt säga 24 timmar, kan vi sätta käppar i hjulen för gängen och förstöra deras förmåga att planera och utföra dåd", skriver Åkesson och Jomshof

Det handlar inte om att låsa in personer utan brottsmisstanke på obestämd tid, betonar de.

Som exempel på när åtgärden skulle kunna användas nämner de gängmedlemmar som är nyckelpersoner i en brottsplan och som polisen misstänker är på väg att begå ett brott.

De jämför också med att kraftigt berusade personer kan låsas in i fyllecell för att sova ruset av sig.

"Vi menar att samma sak ska kunna göras för att tillfälligt stoppa och försvåra för kriminella gäng", skriver Jomshof och Åkesson.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!