Samhällsdebattören Henrik Jönsson. Arkivbild.
Samhällsdebattören Henrik Jönsson. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det här är högerdebattören Henrik Jönsson

Med sin Youtube-kanal når högerdebattören Henrik Jönsson hundratusentals tittare. Han beskriver sig själv som "klassisk österrikisk liberal", eller "absolut libertarian".


Sedan 2017 leder Henrik Jönsson en av Sveriges mest populära politiska kanaler på Youtube. Varje vecka kommenterar han utvecklingen inom svensk inrikespolitik, oftast med en satirisk udd riktad mot vänsterblocket – och Socialdemokraterna i synnerhet.

Detta har inte gått S obemärkt förbi. I en intervju med DN anklagas Jönsson av partiledare Magdalena Andersson för att sprida hatpropaganda mot S. Hon ifrågasätter också vem som finansierar honom.

Jönsson själv uppger att det kommer från helt frivilliga donationer.

— Huvudsakligen från Swish. För att använda socialdemokratisk retorik är jag solidariskt finansierad av folket, säger han till DN.

Jönsson har en bakgrund som it-entreprenör inom flera områden. Han är bland annat medgrundare till mattjänsten Hungrig.se, som 2019 såldes till bolaget Delivery Hero, ett multinationellt företag för beställning och leverans av mat online.

I en intervju med Dagens ETC i fjol berättade Jönsson att han diagnostiserats med långt framskriden benskörhet och läkare har gett honom tio år kvar att leva.

Jönsson Youtube-kanal har 133 000 prenumeranter. Videoinläggen har i genomsnitt cirka 50 000 till 100 000 visningar.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!