Björn Sidenhjärta, gruppchef på bedrägerisamordningen i polisregion Mitt, vill att banker ska hållas ansvariga för bedrägerier mot deras kunder.
Björn Sidenhjärta, gruppchef på bedrägerisamordningen i polisregion Mitt, vill att banker ska hållas ansvariga för bedrägerier mot deras kunder. - Foto: TT/Privat

Vill att bankchefer åtalas för penningtvätt

Tusentals svenskar utsätts årligen för bedrägerier. Ett stort ansvar faller på bankerna, anser polisen som undersöker om de kan anses medskyldiga till brott. Vi kommer i så fall att sätta upp ansvarig bankchef som misstänkt för medhjälp till penningtvätt, säger bedrägeriutredaren Björn Sidenhjärta.


Regeringen kallade i veckan till sig storbankscheferna med anledning av äldrebedrägerierna. Beskedet från Bankföreningen var att bankerna kan "vässa arbetet ytterligare".

Björn Sidenhjärta, gruppchef på polisens bedrägerisamordning i region Mitt, ger inte mycket för ambitionsnivån.

— Bankerna är möjliggörare till bedragarna och penningtvätten som många lider av. Penningtvättsbrottslagen infördes 2014. I tio år har alla banker sett det här problemet och inte motverkat det, säger han.

Bankchefer medskyldiga

Polisen undersöker nu med hjälp av jurister om bankerna framöver ska kunna anses medskyldiga till penningtvättsbrott som begås på deras kunders konton.

— Eftersom bankerna känner till det här problemet men låter det fortgå, har de inte då varit likgiltiga inför att man är med och ser till att de här brottspengarna kan omsättas? frågar sig Björn Sidenhjärta.

Får man grönt ljus kring de juridiska spörsmålen är tanken att bank och ansvarig bankchef i framtiden ska delges misstanke för medhjälp till penningtvätt alternativt näringspenningtvätt.

— De har haft tio år på sig att skapa system som sätter stopp för att vi årligen har tiotusentals människor som blir drabbade på grund av deras brister. Nu har det gått så långt att vi måste sätta ner foten och börja fråga oss vilka som möjliggör de här brotten. Jo, det är bankerna som inte har bättre koll.

"Har en skyldighet"

Bedrägerierna innebär ofta att aktiviteten på konton plötsligt ökar kraftigt och att personer med låga inkomster och obefintliga tillgångar plötsligt hanterar stora summor.

— Det som är så märkligt för oss som jobbar med det här dagligen är att inte bankernas spärrar slår till. De har en skyldighet att ha en kundkännedom och att monitorera vad som sker på en kunds konto.

När en felaktig överföring upptäcks tidigt och polisanmäls begär polisen ett kontoutdrag från banken. Många utbetalningar hade enligt Sidenhjärta kunnat stoppas om bankerna haft kortare reaktionstid.

— Många av småbankerna är superduktiga på att svara oss med kontoutdrag, men vi har skräckexempel med de stora bankerna. Från Nordea kan det dröja två veckor, och det förstår ju alla att på två veckor så är alla pengar borta.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!