Det är i ledarskiktet som de stora pengarna finns, säger Gunnar Strömmer som besökte Warszawa på måndagen för att lära sig om Polens arbete mot den organiserade brottsligheten. Arkivbild.
Det är i ledarskiktet som de stora pengarna finns, säger Gunnar Strömmer som besökte Warszawa på måndagen för att lära sig om Polens arbete mot den organiserade brottsligheten. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Sverige sneglar på Polen i kampen mot gängen

Polen ligger "ett par decennier" före Sverige i kampen mot den organiserade brottsligheten. Det säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) som har rest till Warszawa för att lära sig mer. De har med offensiva verktyg lyckats trycka tillbaka brottsligheten.


Polen var ett av Europas otryggaste länder på 1990-talet, men lyckades bryta den negativa utvecklingen och har nu blivit ett av Europas tryggaste.

Utvecklingen har väckt den svenska regeringens nyfikenhet, och Gunnar Strömmer har rest till Warszawa för att träffa Polens justitieminister Adam Bodnar och lära sig det polska knepet.

— Vi har ett intresse av att se och lära en hel del om hur de har gått till väga. De ligger ett par decennier före oss, säger Strömmer.

Han nämner hur Polen använder sig av anonyma vittnen och kronvittnen för att polisen ska kunna arbeta sig uppåt i den pyramidliknande gängstrukturen och "slå mot den kriminella ekonomin".

— Man kommer en bit med skärpa straff för grova vapenbrott, men för att komma åt ledarskiktet får man arbeta med andra verktyg, säger Strömmer.

Justitieministern säger vidare att det "är i ledarskiktet som de stora pengarna finns".

— Och det är där ordergivningen sker i det dödliga våldet. Nu har vi etablerat en kontakt kring detta och får återkomma till vilka mer konkreta lärdomar som finns.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!